Festival Spider: Radikalni pogovori, telesa in (ne)konferenca

pv
16.06.2020 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Festival bo imel letos tudi pogovorni in konferenčni del. 
Arhiv festivala

Jutri se v Ljubljani začne 9. festival Spider, "festival radikalnih teles". Ustvarjalci so zapisali: "Pred meseci smo pripravljali 9. festival Spider za leto 2020. Razmišljali smo o nadaljevanju naše jedrne zamisli: gibanje evolucije. Zdelo se je, da vse poteka v stabilnem ritmu. Nenadoma se je zgodila prekinitev. Zaprtje je okrepilo že obstoječa pravila o vključenosti teles. Kaj zdaj? Brez gibanja? Nič kot gibanje? Zdi se, da je svet trčil v točko involucije ..."
V okviru festivala, ki sicer pokriva polje uprizoritvenih praks - od srede do petka se bo zvrstilo okoli 20 uprizoritvenih dogodkov - so prvič zasnovali teoretski program, ki ga kurira Bara Kolenc. Naslov programa je Radikalni pogovori. V javnem prostoru (na koncu Plečnikovega drevoreda v Tivoliju) bosta dva dogodka (18. in 19. junija od 17.30 do 19. ure), na vsakega je kuratorica povabila nekaj govorcev, ki bodo govorili o trenutnem stanju družbe in duha. Na Festivalu radikalnih pogovorov bodo sodelovali dr. Mirt Komel, filozof in pisatelj, Magdalena Germek, filozofinja, mag. Nika Mahnič, raziskovalka etike in politike podatkov ter aktivistka za pravice živečega, Maja Smrekar, intermedijska umetnica, Tjaša Pureber, kulturna producentka, publicistka, aktivistka in raziskovalka sodobnih družbenih gibanj, dr. Katja Kolšek, filozofinja in sinologinja, Marko Hočevar, politolog, asistent na FDV, dr. Asta Vrečko, umetnostna zgodovinarka, ter mag. Rok Kranjc, sociolog in magister okoljske politike.
Z letošnjim festivalom se bo križal tudi mednarodni dogodek, prav tako 18. in 19. junija bodo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani izvedli prvo (ne)konferenco "po zaprtju javnega življenja". "Ples>denar (ne)konferenca, ki smo jo tokrat naslovili Gojenje trgov - strategije za sodelovanje, privablja tiste, s katerimi si delimo nedavne zgodovine in podobne izzive. Obračamo se k izkušenim strokovnjakom za performativno umetnost srednje, vzhodne, jugovzhodne Evrope in baltskih držav. K organizatorjem in umetnikom, kuratorjem in producentom, ki so se pogajali in krmarili predsedujoči trg, vse dokler ga pandemija ni sesula.
Na predavanjih, pogovorih in druženjih se bodo zbrali programerji prizorišč, kuratorji festivalov in konferenc, agenti, svetovalci, nosilci sprememb, študenti, umetniki. Sledili bomo urniku od devetih do štirih ter fish-bowl diskusijam. Začeli bomo z otvoritvenim razmišljanjem, nadaljevali pa z moderiranimi seansami, osredotočenimi na izbrane tematike. Posvetili se bomo grajenju strategij za krepitev mednarodne prisotnosti umetnikov ter umetniških institucij. Naš namen je razvijanje mednarodnega sodelovanja, gojenje trgov in ustvarjanje prihodnosti, polne plesa." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta