(FILM) Drugi Liffov dvojček

Matic Majcen Matic Majcen
28.10.2023 09:00

Vse je bilo v redu, francosko-belgijski film. Jutri, 20:10, TV Slovenija 2

Panj, kosovski film. Jutri, 23:15, TV Slovenija 1

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sophie Marceau in André Dussollier v filmu Vse je bilo v redu
TV Slovenija

November se nezadržno bliža, in da bi lažje dočakali eksplozijo novih filmov, ki jih vsako leto v Slovenijo prinese Ljubljanski mednarodni filmski festival, je TV Slovenija že ta mesec začela cikel filmov iz preteklih edicij Liffa. Danes bo že druga sobota zapored, ko bomo lahko na prvem in drugem programu videli kar dva filma, ki sta zaznamovala omenjeni festival v preteklih letih.

Iz 32. edicije Liffa leta 2021 bomo najprej na drugem programu videli francoski film Vse je bilo v redu (Tout s’est bien passé) režiserja Françoisa Ozona. Film je bil posnet po memoarih pisateljice Emmanuèle Bernheim, ki je leta 2013 v istoimenski knjigi opisala svoje soočanje z evtanazijo, po tem, ko jo je umirajoči oče prosil, naj mu pomaga urediti formalnosti glede prostovoljne smrti. Film načne vrsto vidikov tega problema: etični pomisleki, birokratske težave in seveda psihološki vidik soočanja družine s smrtjo kot izbiro. V filmu zgodba zaživi z izjemno igralsko zasedbo. Glavno vlogo hčerke Emmanuèle odigra Sophie Marceau, umirajoči oče je izvrstni André Dussollier, odtujena mati pa prav tako vedno sijajna Charlotte Rampling.

“Tematika evtanazije me na začetku v bistvu niti ni zanimala,” je v intervjuju ob izidu filma povedal Ozon. “Zanimala me je kompleksnost odnosov v družini, predvsem tisti med očetom in hčerko. Ko smo začeli snemati, sploh še nisem imel lastnega mnenja o evtanaziji. Ko smo končali, sem se zavedel, da otroci tega ne bi smeli imeti na svojih ramenih. Organizacija smrti lastnih staršev ne bi smela biti dolžnost njihovih otrok. Zato potrebujemo stroge zakone, ki dajejo okvir takšnim situacijam. Poleg tega pa je zelo nepošteno tudi zato, ker lahko tisti ljudje v Franciji, ki imajo denar za to, gredo umret v Švico ali Belgijo, tisti, ki nimajo denarja, pa tega ne morejo storiti. Zelo je nepošteno.”

Drugi film večera je iz lanske 33. edicije Liffa. Kosovska senzacija, film Panj (Zgjoi, 2021) režiserke Blerte Basholli, je postal celo prvi film v zgodovini, ki je na filmskem festivalu v Sundanceu pobral vse tri glavne nagrade. To je povsem resnična zgodba o Fahrije Hoti, vdovi in materi dveh otrok, ki je izgubila moža v vojni in je morala kot samohranilka nekako preživeti sebe in svoja otroka. V ta namen je opravila vozniški izpit in je skupaj z ostalimi vdovami v vasi ustanovila majhno podjetje, kar pa je naletelo na srdit odziv konservativne, patriarhalne družbe.

“V teh vaseh na Kosovu se od žensk pričakuje, da bodo gospodinje,” je ozadje filma razložila režiserka Blerta Basholli. “Ne pravim, da je kaj narobe s tem, da se odločiš to. Ampak če misliš, da bi morala ostati doma samo zato, ker sem ženska, potem je to popolnoma narobe. In mislim, da se je ravno to pričakovalo od teh žensk. To je del tega patriarhata, tega stereotipiziranja pa tudi povojne travme. Obenem pa to ni bila krivda teh žensk. One so dejansko morale nekako preživeti.”

V naslednjih štirih tednih bomo v ciklu Liffe na TV Slovenija videli še šest filmov. Naslednji teden bodo zavrteli dve uspešnici z območja bivše Jugoslavije, hrvaški film Zbornica in bosansko-hercegovski Praznik dela. Sledili bodo še Skrito življenje Terrencea Malicka, Mala mama režiserke Céline Sciamma, južnokorejska senzacija Požiganje režiserja Lee Chang-donga in Dragi tovariši Andreja Končalovskega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta