(FOTO in VIDEO) Trbovlje: Ples na najvišjem dimniku Evrope

Petra Zemljič Petra Zemljič
12.09.2020 06:00

Dunking Devils so se vzpeli na simbol industrijske preteklosti in izvajali akrobacije 360 metrov visoko nad tlemi, 360-stopinjski video so prikazali na letošnji Ars Electronici

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vertigo Bird 2020
Arhiv DDT

Zavod za kulturo Delavski dom Trbovlje (DDT) se je včeraj ob 12.50 predstavil v Linzu, na festivalu Ars Electronica, največjem dogodku s področja novomedijske umetnosti na svetu, s projektom Vrtoglavi ptič 2020/Vertigo Bird 2020. 360-stopinjski video vzpona na vrh trboveljskega dimnika so posneli z akrobatsko skupino Dunking Devils. Od ponedeljka dalje bo posnetek na spletni strani Ars Electronice v 2D-verziji, širša javnost pa ga bo lahko videla na festivalu Speculum Artium, ki bo od 15. do 17. oktobra potekal v Trbovljah.

Arhiv DDT
Arhiv DDT
Arhiv DDT

Ozek rob 360 metrov nad tlemi

Izkušnja v 3D-različici je res edinstvena, v vseh podrobnostih doživiš, kako je biti na vrhu dimnika in izvajati akrobatiko. Projekt je nastal v okviru projekta Mreže centrov raziskovalne umetnosti RUK, ki ga DDT vodi že več kot leto dni in pod okriljem katerega je nastal DDTlab. Vertigo Bird 2020 so posneli z najnovejšo tehniko 360-stopinjskega videa. Vzpon na simbol industrijske preteklosti Zasavja je na simbolni ravni tudi potovanje proti prihodnosti, ki jo simbolizira na videz neomejen pogled z vrha dimnika, opisuje Špela Pavli Perko, direktorica Delavskega doma Trbovlje. Predvsem pa so, izpostavlja, želeli ljudem, ki ne bodo nikoli šli v višave, ponuditi izkušnjo, kako je hoditi po ozkem robu 360 metrov nad tlemi.
{embed_youtube}https://youtu.be/lIPgGk4lu7E{/embed_youtube}
Navsezadnje gre tudi za promocijo Zasavja, ki velja za eno manj zanimivih in za turiste manj privlačnih regij v Sloveniji. Večina ob omembi tega dela Slovenije verjetno pomisli na težko industrijo, ki je v regiji pustila svoj pečat, jo pa hkrati obogatila za znamenitost, ki ji ni para nikjer v Evropi. Trboveljski dimnik je s svojimi metri najvišja zgradba v Evropi. Na svetovni ravni ga po višini prekaša le šest dimnikov, kar še dodatno potrjuje dejstvo, da gre za edinstven arhitekturni dosežek. Dimnik so pričeli graditi leta 1974 in dokončali dve leti kasneje, deloval pa je vse do leta 2015. Danes je trboveljski dimnik v rokah Energetske družbe Trbovlje, ki je tudi omogočila vzpon na najvišjo zgradbo v Sloveniji. Mimogrede, vzpon na dimnik sicer še ni mogoč za javnost, a v kraju zaradi njegove promocije razmišljajo tudi o tem.

Arhiv DDT
Arhiv DDT

Ko se meglice razkadijo, se zaveš višave

Tudi za ekipo Dunking Devils je bil projekt velika preizkušnja, njihov nasvet po vzponu pa - odmisli tla. Čeprav ob pogledu na akrobatske vragolije te skupine marsikomu zastane dih, je bila varnost tudi tokrat na prvem mestu. Na vrh dimnika so fantje tako prinesli skoraj 100 kilogramov opreme, ki je zajemala varovalno, plezalno in snemalno opremo. Na vrhu sta bila glavna akrobata vseskozi dvojno varovana, za dodatno varnost pa sta skrbela člana Gorske reševalne službe Jezersko. V višave so se odpravili že sredi noči, po treh urah napornega vzpenjanja pa je bil njihov trud poplačan z nepozabnim sončnim vzhodom.

Arhiv DDT
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta