(FOTO) Kdo ima večji klobuk?

Petra Vidali Petra Vidali
21.05.2022 05:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nastajanje Klobukov v Umetnostni galeriji Maribor 
Andrej Petelinsek

V Umetnostni galeriji Maribor od 15. aprila do 31. julija gostijo veliko razstavo 14. Slovenskega bienala ilustracije. Na razstavi je predstavljenih več kot 80 avtorjev in avtoric z originalnimi ilustracijami, nastalimi v zadnjem obdobju. Ob tem lahko obiskovalci prelistajo več kot 50 knjig, ilustriranih z originali na razstavi.

Kot del razstave v živo je v galeriji na veliki steni v avli v prvem nadstropju v začetku maja nastal mural - stenska poslikava - ilustratorja Marka Horvata.

Marko Horvat je ilustrator in oblikovalec. Mariborčan, ki je študiral najprej v Sloveniji, nato pa v Veliki Britaniji, se na svoji spletni strani predstavlja kot nekdo, ki "rad ustvarja učinkovita vidna sporočila". Ta so doslej našla prostor v čisto umetniških in v povsem poslovnih kontekstih, med njegovimi "strankami" sta tako Dars kot Mladinska knjiga, in sploh ne nazadnje tudi Večer, njegove ilustracije zaznamujejo rubriko Firbcanje po Mariboru.

Kustos Umetnostne galerije Maribor Jure Kirbiš dobro razloži, zakaj ga je izbral: "Markovo delo sem najprej opazil, ko je nase opozoril z grafičnimi totemi, ki so se nekaj let nazaj pojavili montirani na ulične svetilke na Tyrševi ulici. Ne vem, ali je takrat že nekaj časa živel v Mariboru, ampak meni je akcija delovala kakor oznanitev vrnitve v domači kraj. In je delovala! Kmalu zatem sem njegovo delo začel spremljati še na straneh Večera. Taka duhovita in premišljena, pa vendar preprosta ilustracija resnično doda vrednost časopisu in sem vesel, da sodeluje z vašim dnevnikom."

Kirbiš odgovori tudi na vprašanje, kako se mural umešča v razstavo najboljših slovenskih ilustracij. "Ko smo se v UGM odločili za prenos razstave 14. Slovenskega bienala ilustracije, sem želel razstavo oplemeniti še z nečim najboljšim iz našega mesta. Odločil sem se, da jo postavim med dve časovno definirani skrajni točki. Na eni strani je to zgodovinski moment - ilustracije iz 60-ih let preteklega stoletja iz naše muzejske zbirke. To so ilustracije avtorjev Iva Šubica, Marjance Jemec Božič, Ančke Gošnik Godec, Milana Bizovičarja, Janeza Vidica in drugih, ki so nastale predvsem po naročilu mariborske Založbe Obzorja. Številne med njimi bodo nekateri starejši obiskovalci nedvomno prepoznali. Zasluga za ta del razstave gre mojim kolegicam Andreji Borin, Simoni Šuc in Katji Rus.

Po drugi strani pa sem želel v galerijo vnesti nekaj povsem novega. Novega in mariborskega. Na koncu je nastal Markov mural, stenska poslikava. Ne le da je nova, nastajala je v živo, sredi razstave. To je gotovo bilo doživetje za obiskovalce galerije. Marku sem pustil proste roke glede motiva - presenečenje za naše obiskovalce in tudi zame! Ampak pozor - stenska slika je začasna in si jo bo mogoče ogledati le v času trajanja aktualne razstave, do 31. julija.

Morda je zanimiva še informacija, da se v steni za Markovim motivom skriva sgraffito (vrezanka v večbarvni omet), ki je nastala v prvih letih delovanja naše galerije. Avtor je slikar Maks Kavčič, motiv pa zgodovina umetnost oziroma simboli umetnosti. Slika je trenutno zaradi prostorske stiske hranjena za začasno steno, ob razširitvi galerije v nove prostore pa bomo sgraffito gotovo oživili v čim bolj pristnem ambientu ob bok stalni postavitvi Zbirke UGM.

Starše in skrbnike vabim, da spremljajo naš program, ker bomo v poletnih mesecih skupaj z Markom izvedli delavnico za otroke."

Marka Horvata smo zmotili pred zadnjimi potezami. "Murali nakazujejo zbliževanje skupnosti. V sodobni grafitarski sceni oziroma kot del street arta pa so prerasli še v marsikaj drugega. Največji vpliv imajo seveda, če so v odprtem prostoru," spregovori o fenomenu stenskih poslikav. Tudi postopek se je dandanes bistveno spremenil, sam jih najprej ustvari v digitalnem mediju, potem pa preko projekcije in šablone zariše na steni. Tehnologija torej omogoča, da se mural hitreje ustvari in da je na drugi strani tudi hitreje odstranljiv. To več niso freske za bodoče arheologe. Vendar mu veliko pomeni, da lahko dela v tako velikem formatu in da lahko "stoji pred stvarjo", ker se svet grafičnega oblikovanja in ilustracije po navadi danes dogaja samo še pred zasloni.

Kako se oziroma ali se mural kakorkoli navezuje na bienale ilustracije? Ohranil je osebni stil, kontrastno linijsko risanje z značilnimi barvami in ekstremi, motiv pa je izbral s spoštovanjem do razstave in z zaskrbljenostjo nad tem, kar se dogaja okoli nas. Mural je naslovil Klobuki, problem oziroma konflikt pa se demonstrira z vprašanjem "kdo ima večjega". "Vidite, vsi imajo majhne klobuke, velik pa je jedrski, nuklearen. Gre za silhueto eksplozije. Grafično sem uprizoril ogromen ego, ki se hoče še povečati."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta