(FOTO) Komu 24. večernica: Gorencu, Karlovšku, Möderndorferju, Rozmanu ali Svetini?

K.R.
31.07.2020 06:30

Dobitnik večernice bo znan septembra in bo prejel nagrado - glede na epidemiološko stanje je treba pripisati "predvidoma" - na srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Pandemija je za dober mesec zamaknila tudi razpis za nagrado Večernica, vendar postopek selekcije zaradi tega ni bil okrnjen. Z razpisom se je začel nov krog za izbor dobitnika ali dobitnice nagrade Večernica za najboljše slovensko otroško in mladinsko literarno delo. Za že 24. nagrado so bila v konkurenci izvirna pesniška, prozna in dramska besedila za otroke in mladino, ki so izšla v preteklem letu (ali imajo letnico 2019) v knjižni obliki pri kateri od slovenskih založb ali v samozaložbi.
Petčlanska žirija, ki jo sestavljajo predstavniki Časnika Večer, Društva slovenskih pisateljev, Društva za humanistična vprašanja Argo, revije Otrok in knjiga ter Zveze bibliotekarskih društev in sekcije IBBY (Kaja Bucik Vavpetič, dr. Dragica Haramija, dr. Igor Saksida - predsednik žirije, Darka Tancer Kajnih in Petra Vidali), je med 39 deli, uvrščenimi v presojo, glasovala o petih finalistih na podlagi predhodnih recenzij in razprave. V skladu s pravilnikom nagrade je vsak član žirije izbral pet del in jih ocenil z ocenami od 1 do 5. Seštevek točk je prinesel pet najvišje ocenjenih del, ki so nominirana za nagrado in so enakovredna.
Dobitnik 24. večernice bo torej nekdo od naslednjih avtorjev: Igor Karlovšek, Boštjan Gorenc - Pižama, Andrej Rozman Roza, Vinko Möderndorfer ali Peter Svetina. Vsi so dobri znanci ne samo mladih bralk in bralcev, ampak prav tako kot dobitniki nagrad in večina med njimi tudi večernice. Svetina je njen trikratni dobitnik, Karlovšek in Möderndorfer sta jo dobila vsak enkrat, Rozman je velikokratni nominiranec za nagrado, samo Gorenc je v tem kontekstu novinec. Za prvo predstavitev objavljamo odlomke iz recenzij članov žirije, seveda pa bomo napetost stopnjevali tudi z drugimi uvidi v izbrana dela in pogovori z avtorji.

Boštjan Gorenc - Pižama 
Robert Balen

Boštjan Gorenc - Pižama: Si že kdaj pokusil luno? (Mladinska knjiga)

Boštjan Gorenc - Pižama: Si že kdaj pokusil luno? (Ilustracije Igor Šinkovec, Mladinska knjiga)
MK

 

Igor Karlovšek 
Boris Vugrinec

Igor Karlovšek: Pobeg (Miš)

Igor Karlovšek: Pobeg (Ilustracije Marina Gabor, Miš založba)
Miš
Vinko Möderndorfer 
Igor Napast

Vinko Möderndorfer: Babica za lahko noč (Miš)

Vinko Möderndorfer: Babica za lahko noč (Ilustracije Tanja Komadina, Miš založba)
Miš
Andrej Rozman Roza 
Robert Balen

Andrej Rozman Roza: Rimuzine in črkolazen (Mladinska knjiga)

Andrej Rozman Roza: Rimuzine in črkolazen (Ilustracije Zvonko Čoh, Mladinska knjiga)
Mk
Peter Svetina 
Igor Napast

Peter Svetina: Timbuktu Timbuktu (Miš)

Peter Svetina: Timbuktu, Timbuktu (Ilustracije Igor Šinkovec, Miš založba)
Miš
Saso Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta