(FOTO) Spet nekoronski Poletni lutkovni pristan

03.08.2022 15:20

Poletni lutkarski festival, ki se prične v soboto, bo znova mednarodno obogaten.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poletni lutkovni pristan bo tudi letos vsako nedeljo ob 18. uri v Mestnem parku.
Boštjan Lah Za Lgm

V soboto se začne Poletni lutkovni pristan. V 33. ediciji tega lutkovnega festivala z najdaljšo tradicijo, kot se radi pohvalijo v Lutkovnem gledališču Maribor, bodo znova gostili več tujih gostov. Po dveh letih bo namreč dogodek spet nekoronski, kot je z olajšanjem dejala vodja festivala Tanja Lužar. Brez mask, brez razdalj in drugih ukrepov torej. In znova z mednarodno zasedbo. Med uprizoritvami bodo hrvaška, dve češki, dve slovaški in ena francoska.

Prva, sobotna, je že razprodana, pridno se polnijo tudi ostale - po simbolični ceni en evro. V repertoarju so večinoma otroške predstave (15 predstav za otroke, nekatere za namlajše in druge za starejše od sedem let), tri za mladostnike (nad 12 let) in ena za odrasle (nad 18). "Vztrajamo pri tem, da je lutkovna umetnost zelo dobra umetnost tudi za odrasle," je ob tem poudarila Tanja Lužar. Povedala je še, da bodo predstave uporabile različne lutkovne tehnologije, od klasičnih lutk do predstav z glasbeno-plesnimi motivi v kombinaciji z lutkami. Obravnavale bodo tudi zelo različne teme. "Dve predstavi sta izbrani res glede na čas, v katerem živimo. Čas vojne, ki nas je zelo zaznamovala," se je navezala na aktualno družbeno klimo, na katero se odziva gledališče. Gre za češko predstavo za odrasle Ustvarjalec vojn, ki združuje vizualno umetnost, nove medije z dokumentarnim in predmetnim gledališčem, in slovaško predstavo Pločevinasta mina (nad sedem let), ki pripoveduje o deklici, ki ji vojak v zmagoslavni opitosti da del svojega orožja. Ta lahko deluje kot igrača, v nekem trenutku pa se lahko razvije tudi v zelo nevarno situacijo.

Lutkovni zajec in samostanska miš, Lutkovno gledališče Maribor, LGM
Boštjan Lah Za Lgm

Nedelje tudi v parku

Kot doslej bodo tudi letos sodelovali z drugimi kulturnimi ustanovami v mestu. Dve dijaški predstavi bodo uprizorili na Prvem odru Prve gimnazije Maribor. V sodelovanju z Art kampom bodo štiri nedelje zapored ob 18. uri izvedli predstave v Mestnem parku, ki pa ob dežju ne bodo odpadle, temveč se bodo preselile na Lent, v lutkovni avditorij. Sodelujejo z društvom Moment, s katerim bodo dve predstavi izvedli na Intimnem odru GT22. Pa še z Umetnostno galerijo Maribor (UGM) - pred galerijo bo zadnjo nedeljo v mesecu ena lutkovna predstava, po dveh uprizoritvah Zgodbe na gumbe v Lutkovnem gledališču pa bo UGM izvedla dve svoji delavnici Še gumbi sem in tja (za starejše od treh let).

Poleg tega bo potekala še petdnevna delavnica Roboti in mi (za starejše od pet let), ki jo bo vodila Monika Pocrnič, ustvarjalka na področju računalništva. V sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže bodo izvedli dve projekciji stop animacij, eno za odrasle in eno za otroke. Od sobote pa bo v razstavišču Lutkovnega gledališča na ogled še predstava Asterix - rojstvo legende. Gre za francosko razstavo ob 60. obletnici izida prvega stripa o Asterixu, ki je "prehodila že dobršen del Evrope", kot je dejala Tanja Lužar. Razstava bo odprta od torka do sobote med 10. in 13. uro ter uro pred vsako predstavo festivala.

Zadnja premiera

V času festivala, 26. avgusta, se bo zgodila še zadnja premiera Lutkovnega gledališča Maribor, s katero bodo zaokrožili to sezono. Gre za predstavo z označbo 5+, Lutkovni zajec in samostanska miš. Julija in avgusta imajo v hiši še rezidenco štirih kanadskih umetnikov, ki pripravljajo predstavo po motivih pravljice Zrcalce.

Lutkovni zajec in samostanska miš
Boštjan Lah za LGM
Lutkovni zajec in samostanska miš
Boštjan Lah za LGM
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta