Galerija za mir

pv
12.05.2020 18:00

Od sobote, 16. maja, bo v Umetnostni galeriji Maribor na ogled razstava, ki v središče postavlja zbirko in arhiv Koroške galerije likovnih umetnosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Šuštaršič: Romantična kompozicija, 1973
KGLU

Razstava Galerija za mir v tematsko središče postavlja zbirko in arhiv Koroške galerije likovnih umetnosti, ki sta nastala na podlagi mednarodnih razstav. Te so potekale pod okriljem Organizacije združenih narodov v 60., 70. in 80. letih preteklega stoletja. Osredotoča se na še vedno aktualna vprašanja, povezana s politizacijo umetnosti, vlogo umetnosti v družbi in njenim pomenom nekoč in danes. To počne skozi izpostavljanje glavnih vsebinskih poudarkov, ki se oblikujejo v zbirki, in tudi skozi vzpostavljanje dialogov med deli iz zbirke in arhivskim gradivom ter sodobnimi ustvarjalci." Tako v UGM napovedujejo razstavo, ki bo na ogled od 16. maja do 2. avgusta. Kustosinja razstave je Andreja Hribernik v sodelovanju s Katarino Hergold Germ.
"Osnovo za zbirko Koroške galerije likovnih umetnosti predstavljajo dela umetnikov, ki so predvsem v letih 1967 in 1975 sodelovali na mednarodnih razstavah. Mnogi med njimi so za uresničitev ideje o ustanovitvi Galerije za mir svoja dela podarili. Galerija za mir je bila zamišljena kot prostor, ki bo trajno zastopal ideje o miru, solidarnosti in humanizmu skozi umetnost. Štiri mednarodne razstave, ki so potekale v različnih časovnih razmikih, nam ponujajo možnost vpogleda v določen lokalni, nacionalni in celo mednarodni kontekst, v katerem so nastale. Pri natančnejšem proučevanju nam celo razkrijejo celotno paleto odnosov in povezav med posamezniki in umetniki, obenem pa razkrivajo tudi politična ozadja. Tako lahko skozi razstave, od katerih je prva potekala le dve leti pred burnim letom 1968, sledimo tudi nekemu duhu časa," še lahko preberemo o razstavi oziroma zbirki Koroške galerije likovnih umetnosti.

Muzej kot prostor utopij, 2013
KGLU/Tomo jeseničnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta