Glavna nagrada festivala Enimation v Mehiko

MMAJ
12.11.2022 19:18

12. edicija festivala Enimation se je zaključila, vendar bodo izbrani filmi do prihodnje nedelje še na ogled preko facebook strani festivala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nagrade 12. edicije festivala Enimation 
Gregor Salobir

Mednarodna žirija je danes na podelitvi nagrad v Vetrinjskem dvoru v Mariboru proglasila zmagovalce 12. mednarodnega festivala otroškega in mladinskega filma Enimation. Glavno nagrado festivala si je prislužil film Tako te pogrešam Mehičanke Mirande Aydé Espinoza s šole Tecnológico de Monterrey. Žirijo so sestavljale pedagoginja Martina Žličar, filmska producentka Mojca Pernat ter programski vodja festivala Madrese Mohammad Reza Cheshomi

V novem sklopu Raznolikost/toleranca je dva zmagovalca izbiralo občinstvo, sestavljeno iz šolskih otrok: v kategoriji otrok do 13. leta starosti je nagrado podelilo filmu Različnost rešuje Brune in Ivorja Benčića s FKVK Zaprešić, v kategoriji nad 13. letom starosti pa filmu Brezbarvni Afganistanca Abdula Hamida Mandgarja.

Podeljene tudi nagrade po starostnih kategorijah

Žirija je nagrajence in nagrajenke izbrala tudi v kategorijah MINI, MIDI in MAXI tako v slovenskem kot v mednarodnem tekmovalnem programu. Prvo mesto v kategoriji MINI je pripadlo Ilnari Kafisovi in mentorici Ekaterini Kuričevi za film Pobeg jagod iz košare, v slovenskem delu pa skupini mladih s podpisanimi mentoricami Andrejo Goetz, Katjo Stare, Petro Stare in Andrejem Štularjem za film Iskrice. Žirija je zapisala, da jih je v tej kategoriji "prepričala nagajivost in iskrenost otroške domišljije. Zgodbe prihajajo od otrok. Otrokom je pomembno omogočiti eksperimentiranje in filmi v tej kategoriji so odličen dokaz, da takšen način dela spodbuja otrokovo ustvarjalnost."

V kategoriji MIDI je slavil nemški film Želim si podpisanih avtorjev Marie Freynik, Anne Broghammer, Davida Moosmann  in Felixa Günterja. Žirija je tu poudarila, da "mladi avtorji programa MIDI izkazujejo odlično izraznost v mediju filma. Z znanjem filmskega jezika in in pripovedovanja so v združevali radovednost in iskrenost v skladen film." Slovenski del kategorije MIDI je bil združen s kategorijo MINI.

Pri najstarejših, v kategoriji MAXI, pa je medtem prvo mesto osvojil film Trenutki iz Uzbekistana. Pod njega so se podpisali Huršida Šerkulova, Evgenija Papina ter Surajo Tašpulatova. Na slovenski strani je slavil kratkometražec Mali jaz, Egotrip Tyane Rendič. Žirija je tu zapisala: "Vse, kar želimo doseči, je edinstven pogled na življenje. To se lahko zgodi, če opazujemo, doživljamo in čutimo svet okoli sebe. To hočejo ti filmi povedati. Svojo zgodbo pripovedujejo z očmi kamere. Na koncu imajo ti filmi potencial, da vstanejo in vzkliknejo, na kakšen način lahko prikažejo pogled na svet v največji izmed umetnosti - kinematografiji."

Z današnjo podelitvijo  se je zaključil uradni del festivala, bodo pa od jutri do prihodnje nedelje na facebook strani festivala na ogled vsi filmi iz tekmovalnega programa in programa Raznolikost/toleranca. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta