Gledališke premiere jeseni, zdaj vaje in ponovitve

pv
21.05.2020 06:40

Kako se na odprtje pripravljajo v SNG Maribor, SNG Drama Ljubljana in SLG Celje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plašč se bo preselil s celjskega malega odra na velikega.  
Jaka Babnik

O tem, kako in kdaj bi lahko odprla vrata gledališča, smo v času pandemije pisali večkrat. Z novimi ukrepi in z novimi sproščanji ukrepov se je varnostna situacija iz dneva v dan spreminjala, s tem pa so se spreminjali tudi možnosti in načrti gledališč. Po aktualnem dovoljenju za zbiranje do petdeset ljudi se nekatere prireditve že dogajajo, seveda pa je za zagon gledališkega mehanizma potrebno več kot zgolj spustiti gledalce v dvorano. Vseeno pa se spet odpira možnost gledaliških vaj in priprav uprizoritev.

Najprej individualne vaje

Alan Kavčič, predstavnik za stike z javnostmi v SNG Maribor, je bližnjo prihodnost največjega kulturnega zavoda v državi tako napovedal: "V Slovenskem narodnem gledališču Maribor - Drama, Opera, Balet, Festival Borštnikovo srečanje - bomo junija najprej začeli z vajami. Predvidoma bodo prve individualne vaje, sledile bodo vaje po posameznih sekcijah, vse po protokolih, ki bodo zagotavljali največjo možno varnost tako naših zaposlenih kot tudi obiskovalcev, saj bi bilo, če bodo to ukrepi NIJZ dovoljevali, mogoče izvesti tudi kakšno manjšo, predvidoma dramsko predstavo ali kakšno zunanjo prireditev."

Do konca leta baletniki Bolšoja

"Najprej si želimo odigrati dramske, operne in baletne predstave ter koncerte, ki so bili načrtovani še v aktualni sezoni. Čeprav je za Opero in Balet sezona praktično končana, bomo zvestim abonentom, ko se bodo sprostile omejitve za vsaj 500 ljudi, odigrali odpadle predstave. Do konca leta si želimo izvesti tudi napovedani Gala baletni koncert s solisti Bolšoja in Mariinskega gledališča ter obveznosti iz evropskega gledališkega abonmaja, seveda v skladu z veljavnimi mednarodnimi zdravstvenimi protokoli. Ves čas, ko je bilo gledališče zaprto, smo intenzivno delali na programu, saj bi se naši umetniki radi čim prej pokazali svojemu zvestemu občinstvu. Prav tako je ves čas potekala priprava Festivala Borštnikovo srečanje. Letos bomo repertoar nove sezone, ki smo jo začeli kreirati še pred krizo, predstavili konec junija."

Napoved prvih premier in sezone

Jernej Pristov, vodja stikov z javnostmi v SNG Drama Ljubljana, odgovarja: "V maju se bodo igralci ansambla SNG Drama Ljubljana na novo sezono še vedno pretežno pripravljali od doma. V Drami pa že od poprvomajske sprostitve določenih ukrepov potekajo intenzivne priprave za nadaljevanje študijev oziroma vaj. Prizadevamo si torej, da bi z vajami, ki bodo ob upoštevanju veljavnih preventivnih ukrepov potekale na različnih prizoriščih Drame, lahko nadaljevali 1. junija. V sezoni 2019/20 žal ne bo mogoče izpeljati načrtovanih sklepnih repertoarnih premier: krstna uprizoritev Nova rasa dramatika in režiserja Matjaža Zupaniča bi morala imeti premiero 17. aprila na odru Male drame; premiera prve slovenske uprizoritve po motivih filma Wajdija Mouawada Požigi v režiji Nine Rajić Kranjac na velikem odru pa je bila načrtovana 21. aprila. Ker sta bila z 11. marcem oba študija prekinjena, lahko premieri in ponovitve obeh uprizoritev izvedemo šele septembra. Požigi in Nova rasa bosta otvoritveni premieri sezone 2020/21 na velikem odru in v Mali drami."

Še vedno Drama na spletu

"Pred septembrom, ko se bo začela nova sezona, tako v tem trenutku ne načrtujemo gledaliških predstav ali drugih javnih prireditev. Trenutno smo tudi v zaključni fazi priprav za razgrnitev repertoarja prihajajoče sezone 2020/21, ki jo načrtujemo v petek, 29. maja, ob 20. uri na uradni youtube strani SNG Drama Ljubljana. Za september in oktober napovedujemo premiere in ponovitve prvih štirih uprizoritev repertoarja sezone 2020/21, v kateri načrtujemo šest premier na velikem odru in štiri premiere v Mali drami. Z uradnim vpisom abonmajev za naslednjo sezono bomo predvidoma začeli jeseni.
S programskimi aktivnostmi platforme Drama od doma bomo nadaljevali do konca maja in še tudi junija. Na spletni strani www.drama.si in družbenih omrežjih Drame bodo tako na voljo nove avtorske vsebine, ki so jih pripravili člani igralskega ansambla (igralska branja "z domačega kavča", branja za ranljive skupine, glasbena in druga avtorska ustvarjanja in tako dalje), na uradni youtube strani Drame pa bomo nadaljevali tudi s predvajanji arhivskih posnetkov naših uprizoritev."

Prestavitev z malega odra na velikega

Tina Kosi, upravnica in umetniška vodja Slovenskega ljudskega gledališča Celje, je podala prvo konkretno napoved za to sezono: "Če bomo lahko igrali, bomo prilagodili Plašč za veliki oder in ga režijsko adaptirali ter odigrali predstave za abonente." Gogoljev Plašč uprizarja, kot je glasbeno-gledališko predstavo, tričlanska igralska ekipa - Branko Završan, Beti Strgar in Urban Kuntarič. Doslej so Plašč igrali v mali dvorani, ki sicer lahko sprejme 50 obiskovalcev, vendar ne ob upoštevanju varnostnih ukrepov.

Vzorčni koncert v gledališču v Wiesbadnu
STW
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta