Goethejeva nagrada Dževadu Karahasanu

sta, kr
28.08.2020 14:49

Karahasan, tudi nagrajenec Vilenice 2010, v svojih delih posreduje med Vzhodom in Zahodom, med islamom in krščanstvom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dževad Karahasan 
Robert Balen

Pisatelj Dževad Karahasan iz Bosne in Hercegovine bo danes prejel letošnjo Goethejevo nagrado mesta Frankfurt. Priznanje je vredno 50.000 evrov in ga vsaka tri leta podelijo na rojstni dan najznamenitejšega nemškega pisatelja in pesnika.
"V času naraščajočega nacionalizma, tudi v Evropi, se letošnji nagrajenec Dževad Karahasan zavzema za trajno preseganje meja, najsibo političnih ali kulturnih," je maja ob razglasitvi dobitnika pojasnil frankfurtski župan Peter Feldmann.
Karahasanovo delo vključuje romane, drame, eseje in teoretične zapise, nagrado pa so mu podelili za strpnost in razumevanje. Karahasan, tudi nagrajenec Vilenice 2010, v svojih delih posreduje med Vzhodom in Zahodom, med islamom in krščanstvom, so zapisali v utemeljitvi.
Med njegovimi najpomembnejšimi deli sta romana Sara in Serafina ter Nočni shod. Romana, ki se osredinjata na vojno v Bosni v devetdesetih letih minulega stoletja, sta leta 2011 pri Cankarjevi založbi izšla tudi v slovenskem prevodu. Kot je tedaj povedala prevajalka Jana Unuk, je Sara in Serafina roman, v katerem avtor skorajda dokumentarno in zelo prepričljivo slika življenje v obkoljenem Sarajevu, Nočni shod pa je nekoliko drugačen, saj se v njem avtor zateka tudi k nekaterim postmodernističnim postopkom in izrablja nekatere tradicije evropskega romana.
Leta 1953 v Duvnu rojeni Karahasan je študiral književnost in teatrologijo v Sarajevu. Doktoriral je iz literarne teorije v Zagrebu. Po letu 1993 je bil gostujoči profesor na več avstrijskih in nemških univerzah.
Med njegovimi najbolj znanimi deli sta še romana Vzhodni divan in Šahrijarjev prstan ter trilogija O čem pripoveduje pepel. Prejel je številne nagrade, med njimi nagrado za najboljši jugoslovanski roman leta 1990 in Herderjevo nagrado (1999).
V slovenščini so ob romanih Sara in Serafina ter Nočni shod izšli še njegovi romani Vzhodni divan in Dnevnik selitve ter leta 2018 pri založbi Beletrina roman Seme smrti in letos Tolažba nočnega neba; slednja sta del trilogije O čem pripoveduje pepel, ki prinaša življenjsko zgodbo slavnega srednjeveškega perzijskega matematika, astronoma, filozofa in pesnika Omarja Hajama.
Goethejeva nagrada, ki jo podeljuje mesto Frankfurt, je namenjena uglednim posameznikom, katerih ustvarjanje je vredno priznanja, posvečenega spominu na Goetheja (1749-1832). Nazadnje je Goethejevo nagrado leta 2017 prejela francoska gledališka režiserka Ariane Mnouchkine. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta