Govoreči kamni Zmaga Kovača

pz
23.12.2019 15:26

Umetnik, ki resnično živi z naravo in v naravi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razstava je do 28. decembra na ogled v Vetrinjskem dvoru.
VD

Mariborski slikar in kipar Zmago Kovač do 28. decembra razstavlja v Vetrinjskem dvoru. Kiparsko razstavo je avtor poimenoval Govoreči kamni, materiali, ki jih uporablja in s katerimi raziskuje domišljijske svetove, pa so les, kamen in barva. Kovač v svoje delo sicer vključuje tudi oblikovanje igrač. Doslej je imel že več kot deset samostojnih razstav, sodeloval je tudi pri mnogih skupinskih. Je član DLUM in ZDSLU, učitelj lesarstva na Waldorfski šoli, mentor ustvarjalnih delavnic za otroke, mladino in odrasle.
Kritik Mario Berdič ob razstavi pravi, da je slikarjeva ustvarjalnost usmerjena v dve popolnoma različni tehniki, a hkrati tudi tematiki, saj se na eni strani posveča domišljijskim krajinam z metafizičnim vzdušjem v tehniki olja na platnu, na drugi strani pa ustvarja lesene reliefe, ki jih v zadnjem času dopolnjuje z najdenimi dodatki, kot so rečni ali drugi kamni. "Umetnikov slikarski opus sestoji izključno iz krajinskih upodobitev gozdov, travnikov s cvetjem, pogosto skupaj s kakšnim jezercem ali potokom, neredko tudi cvetličnim kadrom v obliki krajinskih izsekov, pri čemer je razvil prepoznaven, stiliziran likovni izraz, vendar pa je njegova izrazita posebnost mistična svetloba, ki blago izžareva iz notranjosti likovnega dogajanja," pravi in še dodaja, da je Zmago Kovač umetnik, ki resnično živi z naravo in v naravi, kjer črpa svoj ustvarjalni navdih, a tudi svoj modus vivendi, v asketski preproščini in neprestanim analiziranjem pojavnih oblik življenja in stvarstva nasploh, kar se neposredno zrcali v njegovih likovnih stvaritvah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta