(INTERVJU) Mateja Koležnik v Münchnu režira Žižkovo Antigono

Petra Vidali Petra Vidali
11.01.2023 05:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mateja Koležnik  
Mateja Koležnik  
Thomas Dashuber
Premiera bo 28. januarja v Residenztheatru v Münchnu, predstava je naslovljena kot Sofoklejeva Antigona s Trojnim življenjem Antigone Slavoja Žižka (Antigone von Sophokles und unter Verwendung von Die drei Leben der Antigone von Slavoj Žižek).

Antigona je bila režiserki Mateji Koležnik ponujena v času korone, "ko sem kot prekarni delavec v uprizoritvenih umetnostih (kjer je stik med ljudmi nujen) brez razmišljanja, zato, da sem lahko še naprej delala, pristala na vsakodnevna testiranja, cepljenje in celodnevno nošenje maske. In ko sem se soočala z ljudmi, ki so ravnali ravno nasprotno, sem veliko razmišljala o vplivu osebnih odločitev na širšo skupnost in predvsem o družbeni odgovornosti. Prav tako me že dolgo muči, da smo v Sloveniji že toliko let ujetniki istega vprašanja, kot je pravzaprav osnovno vprašanje v drami - ali sestra lahko pokoplje brata izdajalca. Zaradi vsega tega je bilo logično, da se Sofokleju doda še Žižkov pogled na Antigono, saj v drami preizprašuje ravno te nevralgične točke." 
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.