Iz Štajerca: Slikarka, ki ustvarjalnost ujame tudi v dežnik

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
16.01.2019 22:26

Mlado ptujsko slikarko Tjašo Tio Cusch ustvarjalnost vodi iz projekta v projekt, tudi v tujino; doma se med drugim vse bolj posveča ljudem in temam z obrobja družbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Ptujska akademska slikarka Tjaša Tia Cusch je iskriva sogovornica, ki pravi, da se je za slikarstvo odločila, ker je bila "sanjava deklica, ki sem vedno raje risala kot govorila". A tudi svojih prvih likovnih izdelkov ni na veliko kazala naokrog, pač pa je njeno izpovedno moč odkrila njena osnovnošolska učiteljica likovnega pouka.

Navdušuje jo življenje

"Pri 15 letih sem odšla od doma, na ljubljansko šolo za oblikovanje, sledil je študij na Akademiji za likovno umetnost, kjer sem diplomirala pri profesorju Žigi Karižu, vmes leto preživela na študijski izmenjavi v Zagrebu, stopila iz slovenskih likovnih okvirov in prav ta odprtost je tista, ki me zadnja leta, odkar "živim od slikanja" vodi od projekta do projekta, se predstavlja sogovornica pri dobrih tridesetih, ki jo je tako lepo videti s tisto zeleno kapo.

Odkar je doma, sodeluje z različnimi naročniki, podaja se tudi v ilustratorske vode, sodeluje na različnih ekstemporih
Igor Napast

Pod dežnikom po svetu

Medtem ko se je umetnica vrnila v domače okolje, je presenetila z nekaj umetniškimi projekti, predlani je someščane navdušila z oblikovanim dežnikom: "Uh, pa še kako sem vesela, ko vidim Ptujčane po mestu hoditi z dežnikom, ki sem ga naslikala, še bolj me razveseli, ko vidim turiste, ki odhajajo iz našega mesta z njim. Rada imam praktične reči, tudi v umetnosti." Odkar je doma, sodeluje z različnimi naročniki, podaja se tudi v ilustratorske vode, sodeluje na različnih ekstemporih. "Na enem, ptujskem, sem za nagrado prejela možnost za razstavljanje v Benetkah, česar sem bila še kako vesela. Poletno likovno dogajanje Art Stays na Ptuju me je pripeljalo do sodelovanja z umetnikom Marekom Schovanekom iz Češke. Od takrat v češki Pragi z umetniki likovno opremljam prav posebno staro meščansko vilo, ki bo namenjena turistom. To je projekt, ki mi da veliko dela, pri katerem pa moram tudi dobro premisliti način ter tehniko dela." Novi hotel naj bi prve goste sprejel še pred koncem tega leta. Prvi odzivi na tam narejene slike so odlični, kakšna je že našla kupca in zdaj je treba ustvariti kakšno na novo poustvarjeno delo, še razlaga mlada umetnica.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta