Japonska gospa Bovary v 21. stoletju

Petra Vidali Petra Vidali
22.05.2020 22:00

Minae Mizumura: Mamina zapuščina

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prevedel Iztok Ilc, Litera (zbirka Babilon), Maribor, 2019
Litera

Mitsuki in Natsuki, okoli petdeset let stari sestri, pripadnici japonskega srednjega sloja, dočakata dan materine smrti. Končno. Priznanje, da sta nanj brezupno čakali, zveni brutalno, vendar je v kontekstu sodobne japonske družbe najbrž vseeno manj šokantno. Najprej, ker je to družba nadpovprečno dolgoživih starostnikov, potem pa še zato, ker se zdi zaveza, da bodo otroci do smrti skrbeli za starše, precej močnejša kot na zahodu. Cela generacija srednjeletnih žensk, že tako podvrženih menskim in drugim oslabitvam, si uničuje zdravje in skrajšuje življenje z nenehnim ukvarjanjem z onemoglimi starši, beremo v romanu. Tudi če so ti v bolnišnicah ali domovih za starostnike, je, očitno, nepredstavljivo, da jim ne bi bile hčerke ves čas na voljo.
To je splošen, civilizacijski, kulturni alibi za olajšanje, ki ga ob materini smrti začutita sestri. Specifičen alibi pa doda njihova družinska zgodba. Hčerki materi očitata, da si je jemala več, kot ji je pripadalo, ali drugje, kot bi smela vzeti, predvsem kar se moških tiče (in kar naj bi v drugačnih razmerah veljalo že za njeno mamo), in da je nepravično distribuirala naklonjenost med potomki.
Medtem ko se Mitsuki opoteka skozi zadnje leto kalvarije z mamo, odkrije, da si tudi njen mož jemlje več, kot bi smel, in to pri mlajši ženski. Prvi del romana je tako predvsem obračun z družinsko dediščino, po materini smrti pa si v drugem delu protagonistka vzame čas za soočenje s svojim odnosom. Da bi to postorila, se umakne v hotel, v katerem spoznamo še druge goste in druge zgodbe, Mitsukina zgodba pa se konča z odločitvijo za ločitev in z zastavitvijo samskega življenja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta