Kdo bo prejel letošnjega kresnika? Znanih je deset nominirancev

tjg.
23.04.2024 09:30

Med njimi je sedem pisateljic in trije pisatelji, romani pa so izšli pri petih različnih založbah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najprej bodo izbor še zoožili in 23. maja razglasiti peterico finalistov, nagrado za roman leta bodo podelili še mesec dni pozneje, v nedeljo, 23. junija, že tradicionalno na Rožniku.
Tit Košir

Pri časniku Delo so sporočili deseterico romanov, ki se bo potegovala za 34. nagrado kresnik za najboljši roman preteklega leta. Žirija v sestavi Igor Bratož (predsednik), Igor Divjak, Robert Kuret, Tanja Petrič in Igor Žunkovič je za roman leta izbirala med 185 romani, ki so pri nas izšli z lansko letnico.

V deseterico so uvrstili romane: Posuj se s pepelom vaših očetov Laure Buzeti (Litera), Smrt, v temo zavita Samante Hadžić Žavski (LUD Literatura), O vinu, kozah in drugih prevarah Borisa Kolarja (Goga), Kenozoik Blaža Kutina (Goga), Toxic Eve Mahkovic (Beletrina), Pričakovanja Anje Mugerli (Cankarjeva založba), Težka voda Pie Prezelj (Goga), Tri barve za eno smrt Janje Rakuš (Litera), Zakaj ima moj hudič krila Tereze Vuk ­(Beletrina) in Gral Vlada Žabota ­(Beletrina).

Med nominiranci je sedem pisateljic in trije pisatelji, romani so izšli pri petih različnih založbah.

Tudi nekaj prvencev

"Dobrih knjig ni nikdar veliko, a na seznamu, na katerem sta bili skoraj dve stotniji knjig, natančneje 185 romanov z lansko letnico izida, se je vendar skrivalo precej odličnih naslovov, bralne pustolovščine, ki so nas odpeljale v vse smeri," so danes v Delu zapisali komentar predsednika žirije Igorja Bratoža. In še: "Tu so premišljena pogledovanja v preteklost, seciranje nenavadnih živ­ljenjskih zgodb zdajšnjosti, ekskluzivni uvidi v turbulentne, bizarne dogodke, ki jih zna priskrbeti le pisateljski pogled, pa tudi avtofikcijsko pisanje, ki na poseben način vidi le trojico jaz, tukaj in zdaj."

Kot danes piše Nina Gostiša na Delovih kulturnih straneh, se večina avtorjev s kresnikom letos od blizu srečuje prvič. Med letošnjimi nominiranci je edini nagrado že prejel Vlado Žabot, to mu je uspelo za roman Volčje noči (Pomurska založba), Boris Kolar se je dvakrat uvrstil v ožji izbor: leta 2009 v peterici z romanom Iqball hotel (Obzorja) in pred­lanskim s Potopimo Islandijo! (Goga). Kot še ugotavlja Gostiša, sta Laura Buzeti in Pia Prezelj "v igri s svojo prvo knjigo sploh, Samanta Hadžić Žavski, Blaž Kutin in Tereza Vuk z romanesknim prvencem. K njim lahko prištejemo še Evo Mahkovic, ki je Toxic ʼzačela z mislijo na roman in ga zaključila kot žanrsko hibridno avtofikcijoʼ".

Najprej bodo izbor še zoožili in 23. maja razglasiti peterico finalistov, nagrado za roman leta bodo podelili še mesec dni pozneje, v nedeljo, 23. junija, že tradicionalno na Rožniku.

Lani je slavil roman Ne bom se več drsal na bajerju Lada Kralja, ki je izšel pri Beletrini. Kralj je nagrado prejel posthumno, na Rožniku ju je prevzela njegova soproga Jožica Avbelj. 

Lado Kralj (1938-2022), ki je lansko leto posthumno prejel kresnika za roman  Ne bom se več drsal na bajerju.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta