Kdo so letošnji nominiranci za nagrado Vasje Cerarja?

STA, tjg.
18.04.2024 13:45

Za leto 2024 so v kategoriji prevodnega stripa oz. risoromana nominirani Izar Lunaček, Špela Žakelj in Boštjan Gorenc - Pižama.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nominiranci za nagrado Vasje Cerarja 2024

Znani so nominiranca in nominiranka za nagrado Vasje Cerarja, ki jo Društvo slovenskih književnih prevajalcev v sodelovanju z Mladinskim kulturnim centrom (MKC) Maribor podeljuje za vrhunske prevode mladinske in otroške književnosti, letos v kategoriji prevodnega stripa oz. risoromana za otroke in mladino. Letošnji nominiranci so Izar Lunaček, Špela Žakelj in Boštjan Gorenc - Pižama.

Lunaček je nominiran za prevod stripov Graščina. Somrak in Graščina. Zlati časi Joanna Sfarja, Lewisa Trondheima, Manuja Larceneta in Kerascoët (Graffit in Zavod Stripolis, 2020 in 2022). Žakelj za prevod stripov iz serije Asterix: Obelix in družabniki Renéja Goscinnyja in Alberta Uderza ter Poglavarjeva hči Jeana-Yvesa Ferrija in Didiera Conrada (Graffit, 2022), Gorenc - Pižama pa si je nominacijo prislužil za prevod stripovske serije Pasji mož Dava Pilkeyja (Mladinska knjiga, 2021–2023).

Izbirali med 134 prevedenimi deli

Nominirance je izbrala komisija v sestavi Nada Grošelj (predsednica), Živa Čebulj in Mateja Seliškar Kenda, potem ko je pregledala skupno 134 prevedenih stripov oz. risoromanov za otroke in mladino, izdanih med letoma 2020 in 2023. Kot je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedala članica Mateja Seliškar Kenda, so imele precej težav s pridobivanjem knjig v knjižnicah, saj gre za očitno med bralci zelo priljubljena dela. "Po temeljitem pregledu vseh del pa lahko potrdimo, da je prevajanje stripov zelo zahtevna naloga. Poleg smisla za humor in drznosti zahteva od prevajalca obilo domiselnosti in zelo široko literarno razgledanost," je povedala.

Nagrado je Društvo slovenskih književnih prevajalcev v sodelovanju z Mladinskim kulturnim centrom (MKC) Maribor prvič podelilo pred dvema letoma. Prvo leto so izbirali najboljši slovenski prevod slikanice - nagrado je prejel Milan Dekleva za prevoda slikanic Rachel Bright Lev v srcu (Morfemplus, 2018) in Veveričji prepir (Morfemplus, 2021) lani pa izstopajoče prevode med besedili za bralce do 12 let - nagrado je prejala Nada Grošelj za prevod dela November v Mumindolu Tove Jansson (Mladinska knjiga, 2019).  

Prejemnika oz. prejemnico nagrade Vasje Cerarja za leto 2024 bodo razglasili v torek, 21. maja 2024, na slavnostnem odprtju 27. festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki bodo potekali od 20. do 25. maja, letošnja osrednja gostja pa bo pesnica Barbara Korun.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta