Klarinetist Slavko Kovačič po vrnitvi iz festivala v Mehiki: Slovenska šola klarineta je enakovredna najboljšim

Tjaša Gajšek Tjaša Gajšek
21.06.2024 05:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Mehiki so nastopili zgolj štirje klarinetisti s stare celine, ob Kovačiču še dva glasbenika iz Francije in Portugalec. 
YFIC

Konec maja se je v Xalapi, Veracruz, v Mehiki na mednarodnem festivalu klarineta zbrala svetovna smetana klarinetistov in pedagogov. Ob eminentnih gostih iz Mehike, Brazilije, Paragvaja in Kolumbije so bili na festival povabljeni tudi štirje klarinetisti iz Evrope - Philippe Cuper in Nicolas Baldeyrou iz Francije, Portugalec Nuno Silva ter klarinetist in izredni profesor za klarinet in komorno igro na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru Slavko Kovačič

Na odru z legendami 

Kovačič ni novinec na dogodkih svetovnega formata, saj redno sodeluje na evropskih festivalih in kongresih klarineta, koncertiral in predaval je tudi na Kitajskem in v ZDA, prav tako je sodeloval z vsemi slovenskimi simfoničnimi orkestri ter igral s priznanimi tujimi in domačimi umetniki. A majski festival v Mehiki je bil nekaj posebnega, je po vrnitvi domov povedal Kovačič. Vodil je mojstrski tečaj, bil član žirije na mednarodnem tekmovanju in kot solist nastopil z orkestrom Orquesta Universitaria de Musica Popular, ki ga je vodil maestro Ruben Flores Hernandez. Isti večer si je oder delil s klarinetistoma Silvo in Cuperjem. 

Kovačič je nastopil kot solist z orkestrom Orquesta Universitaria de Musica Popular, ki ga je vodil maestro Ruben Flores Hernandez.
Yfic

''Da sem bil izbran kot solist na tem koncertu in sodeloval z umetniki takega kova, si štejem v veliko čast. Ne zgodi se prav pogosto, da imaš priložnost zaigrati s tako priznanimi solisti. Zanimivo je bilo spremljati ves proces v zaodrju, vsak od nas se je namreč po svoje pripravljal na svoj nastop. Velikokrat sem sodeloval z izjemnimi glasbeniki, a na koncu vidiš, da med nami ni velikih razlik, saj vsi čutimo določen pritisk in se zavedamo odgovornosti." 

Po koncertu v dvorani Teatra del Estado. Nuno Silva, Raquel Contreras, Philippe Cuper in Slavko Kovačič (z leve)
Yfic

Slovenska šola klarineta enakovredna najboljšim 

Slavko Kovačič, ki vodi mojstrske tečaje po vsem svetu, je tudi v Mehiki podajal svoje znanje številnim klarinetistom. "Navadno so mojstrski tečaji namenjeni mladim klarinetistom, ki so še v študijskem procesu, najpogosteje do konca glasbenega izobraževanja, tokrat pa sem delal s starejšimi, že etabliranimi glasbeniki, tako rekoč s profesionalci, ki so zaposleni kot učitelji, orkestrski glasbeniki ali komorni glasbeniki. Gre za zelo skoncentrirano delo, pouk je potekal vsak dan. Imeli so priložnost delati z vsemi gostujočimi profesorji. Takšen način dela prinaša velik napredek in pridobitev širšega znanja,'' je povedal Kovačič.  

Mojstrski tečaji ponudijo uvid v različne načine dela profesorjev po svetu. Obstajajo številne šole klarineta, je še dodal. "Če je veljalo, da je najboljša šola v Franciji, sta Portugalska in Slovenija v zadnjem času enakovredni." Obsežen festival, ki je bil po besedah sogovornika odlično organiziran, za kar je predvsem zaslužna priznana mehiška klarinetistka Raquel Contreras s svojo ekipo, je po podatkih organizatorjev obiskalo okoli pet tisoč obiskovalcev. 

Žirija mednarodnega tekmovanja in organizatorica. Marcus Lander, Nuno Silva, Raquel Contreras, Philippe Cuper, Nicolas Baldeyrou in Slavko Kovačič (z leve)
Yfic
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta