Klop za ohranjanje preteklosti in načrtovanje prihodnosti

kr
21.05.2019 16:11

Na dvorišču Karantene v Mariboru so javnosti predali klop, ki so jo oblikovale študentke arhitekture Maja Žalik, Tjaša Pauko, Lucija Cvejan in Sara Milič

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova pridobitev v projektu Zgodba o klopeh in ljudeh
Gero Angleitner

Na dvorišču Karantene - lokacijo dandanes večina pozna zaradi nakupovalnega središča Europark - so danes slavnostno predali namenu že 14. klop v okviru projekta Zgodba o klopeh in ljudeh. Nova klop je poimenovana Spomin, pripoveduje pa zgodbo lokacije, torej temne spomine zapornikov, a hkrati sporoča upanje mladih v drugačno prihodnost. Avtorice klopi so namreč mlade, so študentke programa Arhitektura na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru pod mentorstvom docenta Nandeta Korpnika. Maja Žalik, Tjaša Pauko, Lucija Cvejan in Sara Milič so oblikovale klop, katere spodnji, kovinski del spominja na okove, sedalni del pa je svetlejši. Oblika kroga - povezanost preteklosti in sedanjosti - pa se skladno vključuje tudi med zelene kroge na lokaciji. Za moto projekta so izbrali verze iz pesmi Svoboda Nika Grafenauerja:
"Svoboda ne sme imeti/nikakršnih mej,/čeprav se brez njih sploh ne da hrepeneti/po njej."
Ob Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo je pri postavitvi te klopi sodelovala tudi Mestna občina Maribor preko mednarodnega projekta Creative spirits. Namen Zgodbe o klopeh in ljudeh je povezati različne avtorje, ki so pripravljeni podariti mestu svoje ustvarjanje in z unikatno oblikovanimi klopmi prispevati k umetniški vizualni podobi mesta ter aktivirati prostore druženja, pravi spiritus agens projekta Liljana Jarh. Ob odprtju klopi Spomin so zaplesali tisti, ki bodo klop največkrat videli in lahko na njej obujali svoje spomine in kovali svojo prihodnost - mladi člani in članice Plesne izbe, ki ima prostore v Karanteni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta