Koncert za mir ob 200. obletnici prve izvedbe Beethovnove Devete simfonije

P. V.
13.10.2024 12:00

Glasbeniki so sopostavili rusko in ukrajinsko glasbeno mojstrovino, združila pa ju bo veličastna Deveta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za klavirjem bo Nejc Kamplet
Dejan Bulut

Mariborski koncertni zbor vabi v nedeljo, 20. oktobra, ob 17. in ob 20. uri v Dvorano Union v Mariboru na Koncert za mir.

V prvem delu koncerta bosta predvajani kompozicijsko diametralni deli ruskega in ukrajinskega skladatelja, ki sta se vsaka na svoj način vidno zapisali v glasbeno zgodovino: 1. klavirski koncert Petra Iliča Čajkovskega in skladba Molitev za Ukrajino Valentina Silvestrova. "Ko postavimo obe zaokroženi deli drugo drugi ob bok, se poslušalcu porajajo številna vprašanja," so zapisali organizatorji koncerta. 

Kot odgovor na ta vprašanja bo v drugem delu koncerta v izvedbi 140-članskega vokalno-instrumentalnega ansambla zazvenelo Beethovnovo monumentalno delo – 9. simfonija, ki je bila prvič izvedena pred 200 leti.

Prva izvedba Beethovnove Simfonije št. 9 v d-molu, opus 125, je bila 7. maja leta 1824 v dvornem opernem gledališču na Dunaju in ji je dirigiral takrat že popolnoma gluh skladatelj sam. Simfonija, ki se zaključi z Odo radosti, napisano na besedilo Friedricha Schillerja, nagovarja k spravi in sodelovanju med ljudmi ter je še danes simbol miru. Napev Ode radosti je bil leta 1972 izbran za evropsko himno in 2003 tudi uradno potrjen kot himna Evropske unije.

"V času, ko se na globalni ravni napetosti med državami in narodi zaostrujejo in je vojna še vedno stalnica našega vsakdana, obstajajo vzvodi kulturnih moči, ki dajejo upanje, da je prizadevanje za mir smiselno. Koncert bo na eni strani opomin, da svet potrebuje spremembo na bolje, ki se mora začeti v nas samih. Na drugi strani pa bomo nekaj družinam, ki so bile žrtve vojnega nasilja, z zbranimi sredstvi olajšali del trpljenja," so zapisali organizatorji.

Izvajalci koncerta v dveh terminih bodo Slovenski simfonični orkester in dirigent Valentin Egel, Mariborski koncertni zbor in zborovodja Aleš Marčič, pianist Nejc Kamplet, sopranistka Sabina Cvilak, mezzosopranistka Monika Bohinec, tenorist  Tim Ribič in basist Klemen Gorenšek.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta