Krafft z novo dvorano in Mikijem Manojlovićem

Matic Majcen Matic Majcen
09.06.2023 05:51

Jutri se v Kranju začenja tretja edicija filmskega festivala Krafft, namenjenega dosežkom na področju filmske igre. Osrednji gost srbski igralec Miki Manojlović.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maja Sever, Matjaž Rakovec in Branko Završan na predstavitvi programa festivala Krafft 
Maša Pirc/krafft

Kranjski festival kljub svoji mladosti iz leta v leto opazno raste, kar se kaže tako na širini in relevantnosti programa kot tudi po eminentnosti gostujočih imen. Letošnji festival pa bo vendarle potekal v znamenju še toliko pomembnejšega dogodka za Kranj in okolico. V središču mesta namreč prav v teh dneh odpirajo prenovljeni Kino Center, ki bo opazno obogatil kulturno ponudbo s tem, ko se bo priključil drugim mestnim kino prikazovalcem po državi z ambicijo vrtenja bolj artistično usmerjene filmske produkcije. "Nekoč je slovel po tem, da je predvajal filme, ki jih nisi videl nikjer drugje. Veseli me, da se s prenovljenim kinom prebuja tudi mestno središče," je ob tem povedal župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

Glavni gost letošnje edicije bo srbski igralec Miki Manojlović. 
Krafft

Slovenska premiera filma Pero

Osrednje mesto na festivalu Krafft še vedno pripada tekmovalnemu programu, v katerem izbirajo filme z izstopajočimi igralskimi performansi. Letos se bo deset filmov potegovalo za zlato jabolko za glavno vlogo in za posebne igralske dosežke. Večina teh filmov bo za nameček slovenskih premier. Izmed njih izpostavimo večkrat nagrajeni Varen kraj Juraja Lerotića, Večno mladi Valerie Bruni Tedeschi in pa Leilini bratje Saeeda Roustayija.

Največ pozornosti pa bi na letošnji ediciji vendarle utegnila ukrasti ena izmed šestih projekcij v netekmovalnem spremljevalnem programu. Slovenske premiere bo namreč deležen tudi dokumentarni film Pero, ki ga je Damjan Kozole posnel o prezgodaj preminulem Petru Musevskem. Film bodo predstavili prav v dvorani Prešernovega gledališča, kjer je Musevski igral vse od leta 2003 do smrti.

V spremljevalnem programu bosta na ogled tudi filma Dedek gre na jug z Borisom Cavazzo in Nenavadno dekle s Špelo Rozin. "Špela in Boris sta letos zasluženo prejela nagrado društva DSI Ita Rina za življenjsko delo in se bosta udeležila tudi pogovorov po projekcijah, kar je zares dragoceno," je ob predstavitvi programa povedal direktor festivala Branko Završan.

Sloviti srbski igralec in sodelavka Luca Bessona

Strokovni program festivala Krafft bo letos obarvan s temo komunikacije med režiserjem in igralcem. Osrednji gost bo sloviti srbski igralec Miki Manojlović, ki je mednarodni sloves dosegel s svojim delom z režiserjem Emirjem Kusturico. Manojlović bo v soboto popoldne vodil mojstrski tečaj z naslovom Kako komunicira igralec.

Še ena ugledna gostja festivala bo tudi kasting direktorica Nathalie Chéron, sicer redna sodelavka francoskega režiserja Luca Bessona. "V četrtek bo Nathalie Chéron za slovenske igralke in igralce vodila delavnico o tem, kako z uspešnim kastingom priti do želenih filmskih vlog. Svojo unikatno metodo dela z igralci bosta predstavila tudi režiserja Davide Del Degan in Ivan Gergolet. Njuni filmi kažejo, kako dobre rezultate prinaša dobro sodelovanje med režiserjem in igralcem," je povedala direktorica festivala Maja Sever.

Zaključek naslednjo soboto

Nagrade festivala bo izbirala tričlanska žirija, ki jo sestavljajo Nathalie Chéron, Nataša Barbara Gračner in Gregor Zorc. "Igralci blestijo v svojih vlogah, zato bo imela žirija težko delo s podelitvijo nagrad," je pred začetkom dogodka napovedal Završan. Festival bo trajal en teden, sklenil pa se bo z zaključno prireditvijo v soboto, 17. junija.

Film Pero je Damjan Kozole posnel o prezgodal preminulem igralcu Petru Musevskem. 
Krafft
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta