(KRITIKA KONCERTA) Romantične arije 19. stoletja

Damijan Vinter
31.08.2024 06:06
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zadovoljna Diego Flórez in Oksana Liniv ob navdušenju v Gallusovi dvorani
Darja Štravs Tisu

V torek, 27. avgusta, se je v Gallusovi dvorani ponovno predstavil perujski tenorist Juan Diego Flórez. Zvezdnik, ki ga lahko v tej sezoni slišimo v Dunajski operi (ta mesec v Traviati in februarja prihodnje leto v Normi), je, tako kot pred dvema letoma, nastopil s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in ukrajinsko dirigentko Oksano Liniv. Program je bil tokrat sestavljen iz drugih arij, a prav tako iz zakladnice pretežno italijanskih skladateljev. Enainpetdesetletnega pevca še vedno odlikujeta lepa in v vseh legah uravnotežena barva glasu ter karizmatična pojavnost, dasiravno se je zdel v prvem delu še ne povsem razpet v višinah. A to je v nadaljevanju večera popravil in po starem običaju po zaključenem programu prišel na oder s kitaro ter doživeto odpel Cucurrucucú paloma, nato pa po vztrajanju občinstva še slavno mehiško Granado ob orkestrski spremljavi.

Flórez se je v prvem delu večera najprej ogrel z arijo Tebalda iz opere Capuleti in Montegi Vincenza Bellinija, nato pa izredno melodično in spevno interpretiral arijo Marcella ("Angelo casto e bel") iz opere Vojvoda Alba Gaetana Donizettija. V nadaljevanju smo slišali še otožno "Come uno spirito angelico … Bagnato il sen di lagrime" iz opere Robert Devereux istega avtorja, in arijo Oresta iz Rossinijeve Ermione, pri katerih se je pevec še vedno zdel malenkost zadržan v višinah.

Po odmoru in ariji "Salut! demeure chaste et pure" iz Fausta Charlesa Gounoda, v kateri je njegov glas lepo zazvenel tudi v višinah, je ob poigravanju z jabolkom v roki doživeto odpel veselo arijo Parisa "Au mont Ida" iz opere Lepa Helena Jacquesa Offenbacha, nato pa v stopnjevanem zanosu nadaljeval z napevi iz dveh Verdijevih redkeje izvajanih del. Najprej z "Dal più remoto esilio" in "Odio solo, ed odio atroce" kot Jacopo iz prvega dejanja opere Dva Foscarija; ter nato z Rudolfovima arijama, trpečo "Quando le sere al placido" in slavospevno "L’ara, o l’avello" iz opere Luisa Miller.

Med samostojnimi orkestrskimi prispevki smo slišali štiri uverture in en intermezzo. Radoživa Bellinijeva uvertura k operi Capuleti in Montegi ter že ničkolikokrat slišana Verdijeva k Traviati nista posebej izstopali, se pa je orkester pod taktirko Oksane Liniv, ki je leta 2021 postala prva dirigentka na Wagnerjevem festivalu v Bayreuthu,  izkazal z uverturama k Rossinijevemu Viljemu Tellu in Verdijevim Sicilijanskim večernicam ter Massenetovim Intermezzom k operi Thaïs, v katerem je violinski solo z vso potrebno milino in nežnostjo odlično odigrala koncertna mojstrica Jerica Kozole

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta