(KRITIKA KONCERTA) Z dodano emocijo

Tone Žuraj
20.05.2021 06:00
Tretji abonmajski koncert Grad Rače: klavirski trio Eusebius - Eva Šulić, violina, Tonka Javorović, violončelo, David Vuković, klavir, Bela dvorana, 16. maja, v živo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trio Eusebius
Eva Mustafa

Na tretjem abonmajskem koncertu abonmaja Grad Rače v organizaciji KUD Rače je 16. maja v Beli dvorani nastopil klavirski trio Eusebius v zasedbi Eva Šulić – violina, Tonka Javorović – violončelo in David Vuković – klavir, s sporedom Črt Sojar Voglar Divertimento grazioso, Ivo Maček Klavirski trio Romantični in Johannes Brahms Klavirski trio št. 1 v H-duru, s stavki Allegro con brio, Scherzo, Adagio, Allegro.

Prevladuje opažanje, da vedno mlajši izvajalci dosegajo odlične, če že ne vrhunske interpretacije zahtevnega sporeda. Didaktika, novi pedagoški prijemi, pogostejši kvalitetni umetniški milje ali še kaj ... Predstavnik tega je tudi Trio Eusebius, njegovi člani imajo pri 23., 24. in 25. letih starosti vsi že bogate mednarodne umetniške reference.

Kot prvo smo slišali prikupno enostavčno skladbo Divertimento grazioso Sojarja Voglarja. To je bil živahen uvod v prav takšno nadaljevanje. S slovensko skladbo je ansambel sledil sugestiji prireditelja, da se v program, če je le mogoče, uvrsti tudi slovensko delo. Tudi enostavčno, vendar obširno zasnovano delo je klavirski trio Ivana Mačka. Skladba je učinkovita v vseh pogledih in daje interpretu tudi vse možnosti energijske projekcije, kar so umetniki dodobra izkoristili.

Kot tretja skladba in obenem umetniški vrh večera je učinkoval Brahmsov Klavirski trio št. 1 v H-duru. Umetniški vrh skladbe se zdi obširen prvi stavek, ki učinkuje z izjemno invencijo in vseskozi zahteva izredne umetniške moči izvajalcev.

Trio Eusebius je kljub koronskim pogojem študija odlično uigran ansambel, deluje umetniško suvereno z dodano emocijo, ki je lastna vsem odličnim mladim interpretom – v tem prostoru smo jih slišali kar nekaj. Koncert je potekal po dolgem času z nekaj publike, ob navdušenih aplavzih je sledil kot dodatek Ruski ples Igorja Stravinskega iz baleta Petruška.

Koncert je dostopen na spletni strani KUD Rače in Občine Rače – Fram.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta