(KRITIKA KONCERTA) Zasedba z argumentom

Tone Žuraj
17.03.2022 22:00

2. abonmajski koncert v ciklu Grad Rače, Trio Tempestoso: Sanja Mlinarič – harmonika, Andraž Golob – klarinet
in Urban Megušar – violončelo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trio Tempestoso 
Eva Mustafa

Že leta opažamo porast mnogovrstnih in včasih nenavadnih zasedb, ki nastajajo s ciljem povedati nekaj zvočno novega ali pa starega na nov način. Med izstopajoče sodi Trio Tempestoso, saj je zasedba z argumentom in tudi takšnim sporedom del.

Klarinet - izrazito solističen instrument – učinkuje kot antipod barvno kontrastnima harmoniki in violončelu, ki premoreta v dinamičnem in tudi barvnem spektru občasno orkestralni učinek. Celoten trio ima s to različnostjo mnogo povedati. Tudi programska zasnova - zmes preteklega in polpreteklega z novejšim - je učinkovita, saj takšen obrat vedno na novo usmerja koncentracijo publike in jo navaja v primerjave ter tako tudi širi dostopnost v širše razumevanje glasbe. V tujini je ta koncept že dolgo utečena praksa.

Tako smo v tej programski mavrici najprej slišali na pol improvizatorsko skladbo Plus IV Jukka Tiensuuja, ritmično nadvse zanimivo in učinkovito virtuozno stvaritev, ki je takoj v začetku dala slutiti nadaljnji potek koncerta. Paralelna vitalistična nota je bila v Rameaujevem prvem stavku La Forqueray iz Cinquieme Concerta. Skladba Ai Marmi Vita Žuraja za violončelo solo išče manj konvencionalne zvoke glasbila v razgibani ritmični paleti. Kot antipod tej skladbi je bila postavljena umirjena La Cupis kot tretji stavek Cinquieme Concerta Rameauja. Podobna "ženitev" se je zgodila z delom Uroša Rojka, Tango No. 2 za harmoniko solo, s subtilnimi poudarki ritma tanga nasproti živahnemu tretjemu stavku La Marais iz Cinquieme Concerta.

Posrečen ekskurz v najširšo glasbeno porabo, sedanjo "fast food", je bila Disco Toccata za klarinet in violončelo Guillaume Connessona.

Naš trio se je kot mnogi drugi poklonil znameniti Ravelovi skladbi Ma mere l'Oye/Moja mati gos in s tremi stavki iz tega cikla Grduha, vladarica malikov, Pogovor lepotice in zveri ter Vilinji vrt na nov barvni način slikata avtorjev pravljični svet. Kot specialist za sodobno glasbo je ansambel zaključil s skladbo – originalno za to zasedbo – Breathe Sebastiana Fagerlunda s kontrastnimi stavki Recitacija, Scherzo in Elegija, ki je z učinkovito uporabo zmožnosti glasbil delovala sveže in učinkovito.

Interpreti Tria Temepestoso, vsi študenti Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu (seveda najprej deležni našega odličnega glasbenega šolstva), so z najvišjimi priznanji na tekmovanjih mednarodno preizkušeni glasbeniki kot solisti in člani različnih komornih zasedb in orkestrov. Andraž Golob je trenutno solo basklarinetist v Berlinski filharmoniji. Kot Trio Tempestoso delujejo v vseh pogledih muzikalno senzibilno, sproščeno, vsak posameznik pa kot zanesljiv sopotnik v tematskem toku skladb, da te zvenijo logično po avtorjevih zamislih. V skupni komponenti je ansambel igral navdušujoče v polni koncertni dvorani gradu Rače. Koncert bo dostopen na spletu in youtube kanalu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta