Kritiško sito Ajdi Bračič za Leteče ljudi

kr
16.06.2023 16:00

Nagrada Društva slovenskih literanih kritikov za kratkoprozni prvenec

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ajda Bračič 
Robert Balen

Nagrado kritiško sito za najboljše literarno delo lanskega leta je po presoji literarnih kritikov dobila Ajda Bračič za zbirko kratkih zgodb Leteči ljudje, ki je izšla pri založbi LUD Literatura.

Kritiško sito je Ajda Bračič dobila za svoj literarni prvenec. Kot je zapisal Muanis Sinanović, so njene zgodbe izrazito lirične in atmosferične. "Ves čas se gibljemo na meji med izrečenim in neizrečenim, pripovedovalci pa so velikokrat skoraj lirski subjekti. Igrivost se kaže na ravni forme: avtorica zmore zgodbo odrezati brez pričakovanega zaključka, ne da bi to izzvenelo v prazno, ne da bi se zdelo, da ji kaj manjka."

Poleg dobitnice so bili za nagrado nominirani še Blaž Božič s pesniško zbirko Mleček, žbunje: grobovi v njem (Center za slovensko književnost), Katja Gorečan z romanom Materinska knjižica (založba LUD Literatura), Lado Kralj z romanom Ne bom se več drsal na bajerju (založba Beletrina) in Vesna Lemaić z zbirko kratkih zgodb Trznil je, odprla je oko (Cankarjeva založba).

Kritiško sito je edina literarna nagrada, ki jo za najboljše literarno delo slovenskega avtorja ali avtorice v preteklem letu podeljujejo literarni kritiki. O njej je odločal 15-članski kritiški forum. Glasovanje poteka v dveh krogih, zmaga pa knjižno delo, ki je prejelo kar največ glasov kritiške žirije.

Lani je nagrado dobila Ana Marwan za roman Zabubljena. 

Leteči ljudje so izšli v zbirki Prišleki pri Literarno-umetniškem društvu Literatura.
LUD Literatura
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta