Lenoba je lahko eko

M. H.
14.04.2022 07:00

Projekt Oblomo Saše Sedlačka, ki ga bodo jutri otvorili v KIBeli, je navdihnil romaneskni lik ruskega realista Ivana Gončarova.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Sedlaček: Oblomo 
Osebni arhiv

V razstavišču KiBela Multimedijskega centra Kibla bodo v petek, 15. aprila, odprli razstavo Oblomo akademskega kiparja in videasta Saša Sedlačka. Navdih za naslov je našel v glavnem liku romana ruskega realista Ivana Gončarova Oblomov. Delo o lenem protagonistu istoimenske klasike iz leta 1859 je sinonim za globoko zasidrano apatijo in lenobo. Sedlaček razvija idejo lenobe kot nečesa nekoristnega, negativnega, odpadnega. Lenoba je lahko eko, trdi. In zdrava.

Projekt prepoznava vizionarsko upodobitev ruskega realizma v posamezniku 21. stoletja, ki ga bodo - oziroma ga že - pri fizičnem delu nadomeščajo roboti in umetna inteligenca. Zaradi uničujočega vpliva človeka na okolje in pomanjkanja refleksije pa projekt nosi tudi okoljsko in zdravstveno sporočilo. Sedlaček v Oblomu s pomočjo enakih tehnologij, ki nas sicer silijo, da smo nenehno aktivni - kot je na primer biometrija - raziskuje vprašanja hitro bližajoče se družbe brez dela.

Kriptovalutna platforma Oblomo (https://oblomo.si/) temelji na kombinaciji tehnologije veriženja blokov in strojnega učenja ter uporabnike nagrajuje za nedelo s svojo lastno kriptovaluto. Vsakič, ko aplikacija zazna nedejavnost uporabnikov, jih nagradi z nakazilom kriptokovancev oblomo v njihove e-denarnice. S temi kovanci lahko uporabniki tudi poljubno zapravljajo v spletni trgovini na platformi in tako s svojo "lenobo" kupujejo raznovrstno blago in storitve. Ko se vključimo v Oblomo - najsi bo to v galeriji ali iz udobja domačega kavča - naša neaktivnost, negibnost in lenoba postanejo koristna dejavnost. Lenoba ni več dojeta kot nizkotna, temveč kot plemenita lastnost, ki dobi ekonomsko vrednost in kupno moč.

Začetek projekta sega v november leta 2019, ko so v performansu Om za kovanec trije posamezniki - "rudarji" - izvedli meditacijo mantre om pred programsko opremo za strojno učenje in pravim občinstvom. S tem dogodkom so ustvarili prve kovance v ekosistemu platforme in tako je nastalo prvih 2,000.000 kovancev oblomo, ki so zdaj na voljo javnosti za rudarjenje in trgovanje. Platforma Oblomo je spletna aplikacija, ki deluje v brskalniku, zato jo lahko vsakdo uporablja na svojem telefonu, tablici ali računalniku. Oblomo je bil premierno predstavljen 2020. v galeriji Exportdrvo v okviru Dopolavora, vodilnega projekta Reke 2020 - EPK, ter v Projektnem prostoru Aksioma. (mh)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta