Letni kino Minoriti: Sezona presegla pričakovanja

M. MAJ.
22.08.2022 14:52

Uspeh letošnje sezone bodo organizatorja poskušali prenesti še v dodatne projekcije dokumentarnega filma 2017 o slovenskih košarkarjih v Intimnem kinu GT22 med 26. in 30. avgustom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letni kino Minoriti je privabil 200 gledalk in gledalcev na projekcijo, kar je povsem primerljivo s predkoronskim obdobjem. 
Andrej Petelinšek

Izjemno zadovoljni," je besedna zveza, s katero so organizatorji Letnega kina Minoriti opisali pravkar končano poletno sezono. V juliju in avgustu so priredili 13 filmskih projekcij, na katere so privabili 3000 gledalk in gledalcev. "V prvi vrsti smo hvaležni mariborskemu občinstvu, ki se je množično vrnilo na Minorite v Avditorij Lutkovnega gledališča Maribor," so zapisali v zaključni objavi za javnost. "Obisk je namreč primerljiv s predkoronskim rekordnim letom 2019: presegel je 200 obiskovalcev in obiskovalk v povprečju na projekcijo."

Projekt Letnega kina Minoriti je tudi letos nastal v sodelovanju med Društvom za razvoj filmske kulture Maribor, Lutkovnim gledališčem Maribor in Klubom KGB, k izvedbi pa je pristopilo tudi impresivno število sponzorjev. "Še posebno si v čast štejemo dober obisk in vrhunske debate na slovenskih filmih in na filmih, ki so nastali v slovenski koprodukciji, ter uspešno izvedeno in dobro obiskano projekcijo digitalno restavrirane filmske klasike Boter. Le redko se zgodi, da je sezona izvedena brez terminskih manevrov in premikov, ki so v letošnji izvedbi formirali dragoceno, predano in zvesto občinstvo. Po dveh letih okrnjenega dela in družabnega gibanja je bil Avditorij na vseh projekcijah ne le dobro ali zadovoljivo poln, nekatere projekcije so bile skorajda razprodane. Predvsem premiera dokumentarnega filma Gorana Vojnovića 2017 o zmagi slovenskih košarkarjev na evropskem prvenstvu leta 2017 v Carigradu je požela izjemno zanimanje."

Prav to dejstvo je organizatorjem dalo tudi zagon za uspešno jesensko sezono. Začetek prihajajočega evropskega prvenstva v košarki bodo tako pospremili s tremi ponovitvami dokumentarnega filma 2017 v Intimnem Kinu GT22: v petek, 26. avgusta, v ponedeljek, 29. avgusta, in v torek, 30. avgusta, ob 20. uri.

Rene Puhar, producent Letnega kina Minoriti, pa že pogleduje tudi v leto 2023: "V prihodnje bomo nadgrajevali Letni kino tudi v smeri večjega števila premier, odmevnih gostov iz Slovenije in iz tujine. Iščemo sinergije v lokalnem okolju. Veliko partnerjev iz gospodarstva, medijskega in javnega prostora nas je letos že podprlo, a je glede na potencial prireditve možnosti za razvoj še veliko. Zato s pričakovanjem že pogledujemo v leto 2023."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta