Levstikova nagrada: Sedem desetletij najboljšega

Petra Vidali Petra Vidali
14.06.2019 12:21

Nagradi za življenjsko delo sta dobila Boris A. Novak in Jelka Godec Schmidt, za aktulane dosežke pa Anja Štefan in Ana Zavadlav

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ana Zavadlav, Boris A. Novak, Jelka Godec Schmidt in Anja Štefan so novi Levstikovi lavreati.  
Arhiv MK

Za večernico, nagrado Večera za najboljše leposlovno delo za otroke ali mladino, radi rečemo, da je najbolj univerzalna, "najširša", ker je odprta za vse, ne glede na to, pri kateri založbi je knjiga izšla in ne glede a to, ali sta njena avtor ali avtorica člana pisateljskega društva ali ne. Ni pa najstarejša. Mladinska knjiga podeljuje Levstikove nagrade že od leta 1949. Do leta 1991 so nagrado podeljevali vsako leto, od tedaj pa bienalno. Ob nagradah za najboljše napisane in narisane knjige v obdobju med dvema nagradama od leta 1999 podeljujejo tudi Levstikove nagrade za življenjsko delo, in tudi te so namenjene pišočim in rišočim. Letošnje Levstikove nagrade so podelili včeraj na zdaj že tradicionalni lokaciji, pod kostanji gostilne Pri Koširju pod Šmarno goro, kjer se je hladil in pisal pesmi lepim točajkam že (mladinski) pisatelj in pesnik, po katerem se nagrade poimenujejo.
Imena počasi izgubljajo pomen in samo še ob posebnih priložnostih se zavemo njihovih korenin. Podelitev Levstikovih nagrad je prilika, ob kateri moraš ozavestiti, da je bila to najprej predvsem posvečena založba knjig za mlade, da ima zato res impresivno dediščino in da jo na najlepši možen način neguje in hkrati ustvarja novo dediščino za nove otroke. Dejstvo je pač, da nobena druga založba ne more na kupu zbrati toliko ikon, ki so izpisala in izrisala otroške svetove celih generacij. In dejstvo je, da pridejo na te lepe dogodke res vsi in da se tam zdi, da se tisti, ki se ukvarjajo z literaturo za otroke, res ne obnašajo kot zvezde, četudi so z Levstikovo nagrado za življenjsko delo dobili tudi svojo "zvezdo" (spominsko ploščo) na pločniku pred knjigarno Konzorcij na Slovenski cesti v Ljubljani.
Levstikovi nagradi za življenjsko delo je Mladinska knjiga tokrat namenila pesniku, pisatelju in dramatiku Borisu A. Novaku ter ilustratorki Jelki Godec Schmidt, za izvirno leposlovno delo oziroma ilustracije pa je nagradila Anjo Štefan za Drobtine iz mišje doline in Ano Zavadlav za opus ilustracij zadnjih dveh let, še posebej pa za knjigo Čriček in temačni občutek Toona Tellegena. Anja Štefan je za Drobtine iz mišje doline, ki jih je ilustrirala Alenka Sottler, lani dobila tudi nagrado Večernica. Žiriji za aktualne literarne dosežke je predsedovala Tjaša Koprivec Vuga, za likovne Jelka Reichman, žiriji za nagrade za življenjsko delo pa glavni urednik Mladinske knjige Bojan Švigelj.
Eden najboljših slovenskih književnih ustvarjalcev Boris A. Novak je tudi za otroke in mladino ustvaril izviren in izrazno močan opus, s katerim se uvršča v sam vrh mladinske in otroške književnosti na Slovenskem. S svojim ustvarjanjem je pustil globoko sled ter slovensko literarno in kulturno krajino zaznamoval za vedno, je v utemeljitvi zapisala žirija, razposajeni nagrajenec pa je globino in tudi dolžino sledi dokazal z branjem in tudi petjem pesmic, ki jih je vlekel iz nahrbtnika, v katerem nosi s seboj velik del svojega opusa. Ampak še zdaleč ne vsega, za to bi potreboval v zadnjem dveletju tudi Veronikin in veliki Prešernov nagrajenec še večji nahrbtnik. Pri glasbenih točkah sta mu delala družbo Boštjan Gombač in Janez Dovč, ki sta sicer uglasbila vsa nagrajena dela. Pesmice Anje Štefan, Borisa A. Novaka ali dialog Tellegenovih čričkov si človek še predstavlja, pesem iz naslovov knjig z ilustracijami Jelke Godec Schmidt je pa že žanrski unikum.
Za njene ilustracije je žirija zapisala: "Njene ilustracije pripoveduje na enostaven, skromno okrašen način, na videz robusten, a slikarsko močan in ekspresiven. Podobe so videti kot skrivnostni prizori, kjer slutimo stare pripovedke, a skrojene, konstituirane in naslikane za današnji čas."
Takšna, sodobna - tudi po zaslugi res zabavnega moderiranja Boštjana Napotnika in sanjavih ekskurzov Tjaše Koprivec Vuga -, a s patino častitljive tradicije, je bila tudi prireditev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta