Levstikove nagrade 2023: Nagradi za življenjsko delo Desi Muck in Kamili Volčanšek

Saša Britovšek Saša Britovšek
08.06.2023 18:30

Letos so Levstikove nagrade Mladinske knjige zaznamovale samosvoje umetnice, ženske v slovenskem leposlovju za mlade bralce. Prejele so jih Desa Muck, Kamila Volčanšek, Suzana Tratnik in Ana Zavadlav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ana Zavadlav, Kamila Volčanšek, Desa Muck in Suzana Tratnik so letošnje dobitnice Levstikovih nagrad.
Mk

Levstikove nagrade Mladinska knjiga podeljuje že od leta 1949 in so najstarejše povojne založniške nagrade pri nas. Ker so namenjene slovenskim pesnikom, pisateljem in ilustratorjem za izvirna leposlovna dela in izvirne knjižne ilustracije za otroke in mladino, lahko rečemo, da so njihovi prejemniki ustvarjalci, ki krojijo našo literarno krajino danes in za prihodnost. Z njimi najmlajši bralci osvajajo lepo in dobro domače literature. Že od petdesete obletnice podelitve prve Levstikove nagrade se podeljuje tudi nagrada za življenjsko delo. Njihova simbolična obeležja so talne plošče z imeni pod arkadami pred ljubljansko knjigarno Konzorcij.

Neposrednost jezika in surova lepota

Levstikovo nagrado za izvirno leposlovno delo 2023 je prejela pisateljica SuzanaTratnik za knjigo Ava, Levstikovo nagrado za izvirne ilustracije 2023 pa ilustratorka Ana Zavadlav za ilustracije v knjigi Italijanske pravljice 1, 2 Itala Calvina.

Ava je mojstrsko oblikovan mladinski roman, ki ne prizanaša ne z grobostjo jezika, ne s krutostjo življenja. Vzbuja žalost, celo tensobo, a nam med branjem zgodbe odraščajočega dekleta dovoli tudi iskren smeh in nekaj veselja. Ava Suzane Tratnik pred bralcem odrašča prehitro, realnost srečuje preostro in nadvse boleče, a vendarle zgodba koncu daje upanje, da še zmeraj obstajajo ljubezen, prijateljstvo in odrasli ljudje, ki so pripravljeni pomagat tistim, ki si sami ne morejo.

Italijanske pravljice Itala Calvina so z ilustracijami Ane Zavadlav samosvoje bogato umetniško delo iz katerega veje mediteransko vzdušje. Ana Zevadlav prostora in časa v ilustracijah sicer ni natančno definirala, a je s podobami lovila svetlobo, vročino, veter ... "Bogate teksture, virtuozna poteza in subtilni barvni kontrasti – Anine ilustracije so polne surove lepote, obenem pa so prefinjene, poetične in ponekod celo duhovite," je med drugim ob razglasitvi nagrajenke povedala predsedujoča komisije za izvirne knjižne ilustracije, akademska slikarka Maja Kastelic.

Desa Muck ob svojem obeležju za življenjsko delo pod arkadami knjigarne Konzorcij.
Mladinska Knjiga

Umetnici na slovenskem "pločniku slavnih"

Levstikova nagrada za življenjsko delo za izvirno leposlovje je šla v roke pisateljici, dramatičarki, igralki in publicistki Desi Muck. Levstikovo nagrado za življenjsko delo za izvirne knjižne ilustracije pa je prejela slikarka in ilustratorka Kamila Volčanšek.

Desa Muck je avtorica preko šestdesetih literarnih del za otroke, mladino in odrasle. Je ena izmed najbolj samosvojih sodobnih ustvarjalk za otroke in mladino pri nas. "Je iskrena in sproščena pripovedovalka, ki v svojih zgodbah kaže ljubezen do najmlajših, nemočnih, drugačnih, do živali … Na humoren in luciden način odslikava vsakdanje življenje in nam neprisiljeno pokaže, kaj je prav in kaj ne … Nič človeškega in tudi živalskega ji ni tuje. V svojih zgodbah zna biti ostra in neprizanesljiva, pa tudi pogumna. Loteva se aktualnih in včasih še vedno tabuiziranih tem – družinskih odnosov, odnosa do živali, spolnosti, drog, samospoznavanja, osamljenosti, prijateljstva in ljubezni, hlastanja po uspehu in moči, samopodobe, strahu, veselja in žalosti," so zapisali v obrazložitvi nagrade.

Akademska slikarka Kamila Volčanšek
Mladinska Knjiga

Druga nagrada za življenjsko delo, ta za izvirne knjižne ilustracije, pa je šla akademski slikarki Kamili Volčanšek. V njene opusu ilustracij lahko najdemo vse kar obsega pravljični repertoar mladega bralca. Od bratov Grimm, Hansa Christiana Andersena, slovenskih ljudskih pripovedi, pesmi za otroke ... Tulaj so slikanice Janko in Metka, Žabji kralj, Cesarjev slavec, Turjaška Rozamunda, Cesarjev slavec, Deklica lastovica …in prav slednja le letos z obnovljenimi ilustracijami dobila nov ponatis.

"Kamiline slikanice sprva pritegnejo bralce zaradi likovne izvedbe in dominantnosti, širokih krinolin, ki jih krasijo domišljeni fragmenti, močnih barv in rahle karikiranosti, ki likom odpre prostor, da ob besedilu svojo vlogo odigrajo polnokrvno. V njenih delih je še posebej izpostavljena gracioznost ženskih likov in tudi nežnih mladostnih princes, odetih v voluminozna oblačila, z razkošnimi pokrivali in obutvijo. Sposobnost, modrost, lepota in samosvojost se kažejo tudi z natančnim ilustriranjem las, ki jim ilustratorka s konturo definira obliko ter jih preplete v goste, močne frizure, kot da bi liki v njih nosili življenjsko moč. Tovrstna pretiravanja, konteksti in odnosi med liki vpeljejo tudi humor, ki je pogosto sestavni del ilustratorkine knjižne celote," je v obrazložitvi nagrade ob razglasitvi povedala Alenka Kepic Mohar, glavna urednica pri Mladinski knjigi in predsednica komisije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta