Lutkovna premiera: Simbolov polna zgodba

kr
09.10.2020 07:00

V mariborskem lutkovnem gledališču na odru zgodba o ptiču Ferdu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boštjan Lah/LGM

Lutkovno gledališče Maribor (LGM) napoveduje drugo premiero v novi gledališki sezoni, in sicer uprizoritev Ferdo, veliki ptič v režiji Katje Povše in likovni podobi Andreje Peklar. Predstava je nastala po istoimenski brezbesedni slikanici Andreje Peklar, za katero je prejela številne slovenske in mednarodne nagrade. med drugim nagrado Kristine Brenkove, priznanje Hinka Smrekarja, slikanica pa se je uvrstila tudi na častno listo IBBY. Premiera bo v soboto, 10. oktobra, v Veliki dvorani LGM.

Avtorica zgodbo pripoveduje zgolj s podobami, s čimer mladim bralcem omogoča, da jo berejo vsak na svoj način. Brez napisanih besed lahko v izjemnih ilustracijah vsakdo najde svoje poudarke in simbole, sporočajo iz LGM. Zgodba pripoveduje o Ferdu, ptiču, ki je prevelik za okolje, v katerem živi. "Toda Ferdo svoje drugačnosti sploh ne opazi; še več: s pridom jo uporablja, da z njo pomaga manjšim od sebe. Ometa visoke dimnike, pomaga pri gradnji … Prav vsakemu, ki potrebuje njegovo drugačnost, z veseljem priskoči na pomoč. Utrujen in žejen nehote popije vso vodo iz ribnika. Ljudje in živali se ujezijo, hitro pozabijo na njegova dobra dela in ga izženejo iz mesta.

Osamljeni Ferdo sam tava po svetu in naposled sreča drobno ptičico, ki mu pomaga napolniti izpraznjeni ribnik … Ferdo, veliki ptič je simbolov polna zgodba o velikosti in majhnosti, velikodušnosti in sebičnosti ter o radosti, ki jo vzbuja medsebojna pomoč. Režiserka Katja Povše nam v uprizoritvi predstavlja svoje videnje zgodbe skozi oči Potepuhinje. Ta se nostalgično spominja starih časov, ki so jih zaznamovali velik ptič nad krošnjami, otroški smeh v parku in kepice nepozabnega sladoleda," so še zapisali v LGM. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta