Maribor ima ogromno nepovedanih zgodb

Projektor je nova platforma, ki bo pripomogla k decentralizaciji avdiovizualnega ustvarjanja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Platforma Projektor mladi z delavnicami privablja mlade kreativce.
Mitja Mlakar

Razvojna platforma Projektor je kontinuirani izobraževalni in povezovalni program, namenjen profesionalizaciji vzhodnoslovenskih avdiovizualnih kreativcev in AV-producentov. Namenjena je ustvarjalcem, producentom, dijakom, študentom in cinefilom. Producent projekta je Filmsko društvo Film Factory, snovalci so Mojca Pernat, producentka, ter Primož Ledinek in Miha Šubic, koordinatorja programa. Enkrat mesečno naj bi izvajali aktivnosti v Centru za kreativnost, Projektni pisarni Maribor, MMC Kibli in Vetrinjskem dvoru. Izvajali jih bodo AV-profesionalci iz različnih sektorjev.

Producentka Mojca Pernat
Gregor Salobir

Prvi dogodek o slovenskih serijah odpade

Že 25. marca so načrtovali prvi dogodek v seriji primerov dobrih praks, ki ga pa zaradi nastalih razmer ne bo. Velike zgodbe na malih zaslonih so ga poimenovali, predstavljali pa bi ozadja nastanka popularnih slovenskih serij. Za konec aprila načrtujejo pogovore Življenje z igralcem, o krogu zaupanja med igralcem, režiserjem in direktorjem fotografije naj bi govorili Martin Turk, Jurij Drevenšek in Jure Černec. Za konec maja so načrtovali scenaristiko, Bojan Labović naj bi predstavil ob svojem dokumentarno-igranem filmu Bik, kako v kratki AV-formi povedati dolgo zgodbo. Katja Lenarčič naj bi obravnavala scenaristično delavnico Kratka scena, namenjeno razvoju scenarijev kratkometražnih filmov, in kratki film Potop. Predstavili bodo tudi Scenarnico, polletno scenaristično delavnico - Darko Sinko bo predstavil razvoj filma od sinopsisa do realizacije na celovečernem filmu Inventura.
Konec junija načrtujejo Kreiranje filmskega sveta v sodelovanju z Združenjem slovenskih filmskih scenografov, kostumografov in oblikovalcev maske. Mojca Gorogranc Petrushevska, oblikovalka maske, bo razkrila potek določitve filmskega lika preko filmske maske. kostumografinja Tina Bonča pa naj bi predstavila komunikacijo skozi kostum. Marco Juratovec, scenograf, bo predstavil celoten proces vzpostavitve scenografije na filmu. Septembra načrtujejo predstavitev poklicev iz ozadja, oktobra Kinematografijo prihodnosti, novembra pa filmsko kritiko.

Projektor mladi za krativce vzhodne regije

Projektor mladi kot del izobraževanja je namenjen mladim filmskim talentom. Mladi kreativci s pomočjo mentorja pridobijo potrebno predznanje, da lažje vstopijo v svet profesionalnega filmskega ustvarjanja. Kolektiv filmskih avtorjev in producentov Film Factory v svoje vrste ponovno vabi vse mlade filmske talente vzhodne regije. Prijave so odprte do 20. marca preko spletne prijavnice - http://prijava.projekt-rast.si/podrobnosti_aktivnosti/210.
Filmsko društvo Film Factory je kolektiv mladih filmskih avtorjev in producentov, ki so ga leta 2009 ustanovili Mariborčani Miha Šubic, Mojca Pernat in Mitja Mlakar. Društvo aktivno deluje na področju filmske produkcije in filmskega opismenjevanja mladih, od leta 2014 pa je postalo član evropske filmske mreže Nisi Masa. Od leta 2009 ob produkciji lastnih filmov oblikujejo in izvajajo programe filmske vzgoje za mlade. V program je letos vključenih 15 vzgojno-izobraževalnih ustanov in kulturnih organizacij. Najodmevnejši izobraževalni program Film Factoryja je Film Smoothie, ki je sestavljen iz več izobraževalnih teoretskih in praktičnih pristopov. Nekateri dijaki in študentje, ki so svoje prvo znanje o filmu pridobili od kolektiva Film Factory, so prav zaradi teh delavnic kasneje izbrali tovrstno karierno pot in napredovali v profesionalni filmski svet.
      

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta