Matevž Čelik Vidmar eden od kustosov EPK Temišvar

Petra Vidali
02.11.2021 13:57
"Izkušnje stalnega sodelovanja, aktivacije v težkih kulturnih, družbenih in organizacijskih kontekstih ter upravljanja obstoječih virov bodo zelo koristne pri vodenju kompleksnega kuratorstva," piše v obrazložitvi
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matevž Čelik Vidmar
Andrej Petelinšek

V ponedeljek je strokovna komisija objavila imena kustosov in strokovnjakov, ki bodo koordinirali in razvijali program Evropske prestolnice kulture (EPK) Temišvar 2023 v lokalnem, nacionalnem in evropskem merilu. Odziv na razpis za kustose je presegel pričakovanja, saj se je nanj odzvalo 70 kandidatov, ki delajo na nacionalni in mednarodni ravni. Veliko zanimanje poudarja pomen in vlogo, ki jo bo imela Evropska prestolnica kulture Temišvar v letu 2023 na različnih geografskih lestvicah.

Matevža Čelika Vidmarja je žirija izbrala na mesto kustosa za področje "povezave". Iz obrazložitve komisije: "Čeprav je arhitekt, se njegova dejavnost ne nanaša izključno na arhitekturo, temveč (ali predvsem) na raziskovanje odnosov med mestom, arhitekturo, oblikovanjem in družbo ter na gradnjo in prilagajanje institucionalnih modelov, ki presegajo meje stroke in ki se vpisujejo v kulturno vizijo 21. stoletja. Primeri tega so razvoj in internacionalizacija Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v Ljubljani, ki je kmalu postal ena najpomembnejših prostorskih in mestnih institucij v Evropi, ter izgradnja kulturnih platform in politik.

Matevž Čelik Vidmar prinaša tudi regionalno odprtost (zlasti v srednjo in jugovzhodno Evropo) in potencialno podporo impresivne mednarodne mreže. Izkušnje stalnega sodelovanja, aktivacije v težkih kulturnih, družbenih in organizacijskih kontekstih ter upravljanja obstoječih virov bodo zelo koristne pri vodenju kompleksnega kuratorstva."

Kuratorska ekipa Temišvar 2023 bo delovala kot enoten kolektiv, ki bo v imenu mestne občine Temišvar odgovoren za umetniško skladnost in strateško usklajevanje programa EPK.

Temišvar je bil za EPK izbran leta 2016, s kandidaturo in motom Shine your light - Light up your city! Prvotno naj bi bil EPK že letos, vendar je bila zaradi pandemije lani izvedba programa preložena na leto 2023, kar za projekt in kuratorsko ekipo predstavlja dodaten izziv. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta