Med nagrajenci v Sarajevu tudi slovenska koprodukcija

STA, MMAJ
19.08.2023 10:32

Na 29. Sarajevskem filmskem festivalu je glavno nagrado prejel film Blackbird Blackbird Blackberry v režiji gruzijske režiserke Elene Naveriani

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nagrajeni dokumentarec Flašaroši je nastal s koprodukcijskim deležem podjetja Urgh! in RTV Slovenija.
Urgh!/RTV Slovenija

V petek zvečer se je zaključila 29. edicija filmskega festivala v Sarajevu. Glavno nagrado srce Sarajeva za najboljši igrani film 29. filmskega festivala v Sarajevu je v na prireditvi v Narodnem gledališču prejel film Blackbird Blackbird Blackberry v režiji gruzijske režiserke Elene Naveriani. Zgodba filma Blackbird Blackbird Blackberry pripoveduje o 48-letni ženski, ki živi v majhni vasi v Gruziji in ki si nikoli ni želela moža. Ko se strastno zaljubi, se znajde pred odločitvijo, ali naj nadaljuje razmerje ali pa naj ostane neodvisna. Film je odnesel tudi nagrado za najboljšo igralko, saj je kipec domov odnesla tudi Ekaterine Chavleishvili, glavna igralka omenjenega filma.

Nagrado srce Sarajeva za režijo je v kategoriji igranih filmov prejel ukrajinski režiser Filip Sotnjičenko za film La Palisiada, za najboljšega igralca pa je obveljal srbski igralec Jovan Ginić za vlogo v filmu Izgubljena zemlja (Lost Country), ki je koprodukcija Srbije, Francije, Hrvaške, Luksemburga in Katarja.

V kategoriji igranega filma je bilo v tekmi za nagrade osem filmov. Ocenjevala jih je žirija, v kateri so bili igralka in režiserka Mia Wasikowska, igralec Zlatko Burić, igralka Danica Ćurčić, režiser in igralec Juraj Lerotić ter kurator oddelka za film v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku Josh Siegel.

Med dokumentarci slavila slovenska koprodukcija

V kategoriji dokumentarnih filmov je glavno nagrado odnesel film Stekleničarji (Flašaroši), ki govori o revnih pobiralcih plastenk v Vinči v okolici Beograda, enem največjih odlagališč smeti v Evropi. Film režiserja Nemanja Vojinovića je srbsko-slovenska koprodukcija, slovenski delež sta prispevala produkcijska hiša Urgh! in RTV Slovenija.

V kategoriji dokumentarnih filmov je nagrado za človekove pravice je prejel film Silence of Reason, ki ga je režirala Kumjana Novakova, posebno nagrado pa je žirija namenila filmu Fairy Garden, katerega režijo podpisuje Gergo Somogyvari. Nagrada srce Sarajeva za najboljši kratki dokumentarni film je medtem pripadla hrvaškemu filmu Valerija režiserke Sare Jurinčić.

Za nagrade srce Sarajeva se je letos potegovalo 49 filmov kategorijah igranega, dokumentarnega, kratkega in študentskega filma. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta