Mednarodni dan knjig za otroke: "Naj nam bo v veselje: malim in velikim"

pv
02.04.2021 06:00
Knjižnice in razstavišča so zaprti, vseeno pa si razstavo ilustracij Anke Gošnik Godec lahko ogledate - na Rotovškem trgu in na spletu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Praznovanje z Ančko Gošnik Godec
Mariborska knjižnica

Danes, 2. aprila, na rojstni dan Hansa Christiana Andersena, praznujemo mednarodni dan knjig za otroke, ki ga organizira Mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY. Letošnjo poslanico in plakat je pripravila Ameriška sekcija IBBY. Poslanico ob 2. aprilu je napisala pesnica Margarita Engle, plakat je ustvaril ilustrator Roger Mello.

V Mariborski knjižnici so ob tej priložnosti tako kot vsako leto pripravili veliko ilustratorsko razstavo po vseh enotah knjižnice, od Šentilja do Lovrenca na Pohorju, Dupleka ... Tokrat predstavljajo ilustracije Ančke Gošnik Godec, ki je s svojimi upodobitvami povezala več generacij in se z njimi nepogrešljivo zarisovala v mnoge spomine (Muca Copatarica, Janček Ježek, O povodnem možu, Zlata ptica, Lučka Regrat, Zelišča male čarovnice, Tri botre lisičice ...). Kar pa je v času zaprtja vseh kulturnih ustanov najbolj bistveno – tudi Rotovški trg so poselili z ilustracijami na citylight plakatih, praznik in razstavo pa bodo obeležili še na spletnih kanalih.

Slikanica biografija z ilustracijami Maje Kastelic
Mladinska knjiga

Pri Mladinski knjigi so ob 2. aprilu izdali slikanico priznanega avstrijskega pisatelja Heinza Janischa Pravljično potovanje Hansa Christiana Andersena (v slovenščino jo je prevedla Neža Božič), ki jo je ilustrirala Maja Kastelic. Za zgodbo o pisateljevem življenju si je ilustratorka zamislila mešanico slikanice z elementi grafičnega romana oziroma bolj zgoščenega slikovnega pripovedovanja. Pravljično potovanje je v originalu izšlo pri priznani in kakovostni švicarski založbi NordSüd. Maja Kastelic je bila k sodelovanju z založbo povabljena po uspehu njene slikanice brez besed Deček in hiša.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta