Ministrica vztraja pri očitkih na račun Dimitrija Rupla

STA, mmaj
12.10.2022 18:37

Ministrica za kulturo Asta Vrečko se je v današnji izjavi za medije odzvala na odstopno izjavo direktorja Javne agencije za knjigo RS (JAK) Dimitrija Rupla in izpostavila, da Ministrstvo za kulturo odstop sprejema.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrica za kulturo Asta Vrečko je sprejela odstop direktorja Javne agencije za knjigo Dimitrija Rupla
Žiga Živulović Jr.

Direktorja JAK sicer imenuje vlada na predlog sveta JAK po izvedenem javnem natečaju. Kot je še pojasnila ministrica za kulturo Asta Vrečko, na ministrstvu tudi razumejo, zakaj je prišlo do Ruplovega odstopa z mesta direktorja JAK. Izrazila je tudi prepričanje, da bo predstavitev Slovenije prihodnje leto na knjižnih sejmih v nemškem Frankfurtu in italijanski Bologni na najvišji ravni. Ponovila je, da ministrstvo za kulturo zelo skrbijo priprave na enega največjih projektov na področju kulture v naslednjem letu, Frankfurtski knjižni sejem, na katerem bo Slovenija častna gostja. Potrdila je, da se je z direktorjem JAK doslej sestala dvakrat na pogovoru o odprtih vprašanjih ter tudi s samim direktorjem Frankfurtskega knjižnega sejma Jürgenom Boosom, ko je bil ta v Sloveniji, s katerim je imela po njenih navedbah zelo konstruktiven pogovor. Kot je še dejala, "je tudi njega zaskrbelo, da morda priprave niso takšne, kot bi morale biti", podrobneje pa o teh pogovorih ni želela spregovoriti.
Poudarila je, da je bilo že pred njenim prihodom na čelo ministrstva za kulturo veliko pozivov, zaskrbljenih pisem strokovne javnosti z opozorili na zamude pri pripravah Slovenije na omenjeni knjižni sejem in tudi v luči tega, da mu sledi sejem v Bologni, ki sta po njenih besedah "dva izjemno pomembna projekta za slovensko kulturo, umetnost in knjigo". Slovenija ima naslednje leto "izjemno zgodovinsko priložnost" za predstavitev svoje "kulture in umetnosti v najboljši luči".


Ob tem je ministrica zatrdila, da je ministrstvo za kulturo pripravljeno na pomoč in podporo pri teh projektih in da si bo prizadevalo, da bodo priprave tekle nemoteno oziroma bodo še intenzivnejše, "tako, da bomo v naslednjem letu, ko bo Slovenija častna gostja v Frankfurtu, tam zastopali našo državo v najboljši možni luči, predstavili vso zgodovino slovenske kulture, literature in umetnosti kot tudi sodobno produkcijo, pokazali na kakšnem visokem nivoju pravzaprav je naša kulturna produkcija in upravičili tudi izbor Slovenije kot osrednje gostje knjižnega sejma".
Na ministrstvu sicer deluje tudi delovna skupina za Frankfurtski knjižni sejem, ki sodi pod direktorat za ustvarjalnost, ki ga kot v.d. generalnega direktorja vodi Barbara Koželj Podlogar. Ministrica je tudi potrdila, da bo Slovenija zagotovo prisotna na letošnjem Frankfurtskem knjižnem sejmu, ki se začne prihodnji teden.

Ministrica je tudi izrazila obžalovanje, da se Slovenija oziroma JAK ni pravočasno prijavila za letošnji knjižni sejem na Dunaju, in zavrnila, da bi bili očitki na račun Rupla politični obračun z njim. Poudarila je, da so bili njeni pogovori z direktorjem JAK in vsa prizadevanja ministrstva za kulturo izključno vsebinske in strokovne narave, takšni pa so bili tudi očitki ministrstva in strokovne javnosti.
Sodelovanje s kuratorjem programa slovenskega gostovanja v Frankfurtu Miho Kovačem in svetom JAK pa po besedah ministrice poteka zelo konstruktivno. "To ne more biti projekt enega človeka, ampak zahteva širšo koordinacijo," je še dejala ministrica Vrečko in dodala, da Frankfurtski knjižni sejem ni zgolj knjižni sejem, "ampak je res svetovna prireditev, ki ima mnogo dogodkov, dogajanja, hkrati pa, kar je najpomembnejše, je tisti, ki lahko nudi platformo za daljnosežna sodelovanja in projekte na področju knjige, česar si v Sloveniji zelo želimo".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta