Na 13. festivalu Dokudoc slavili Stekleničarji

Matic Majcen Matic Majcen
23.09.2024 15:23

Pri nastanku dokumentarnega filma o odlagališču smeti pri Beogradu je sodelovalo tudi slovensko produkcijsko podjetje URGH! s producentko Vivo Videnović.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizor iz filma Stekleničarji 
Urgh

Dokumentarec Stekleničarji (Flašaroši) je zmagovalni film 13. edicije festivala Dokudoc v Mariboru. Pri filmu srbskega režiserja Nemanje Vojinovića gre za srbsko-slovensko koprodukcijo. Projekt je namreč prejel manjšinski finančni delež s strani RTV Slovenija, tako da je pri njem kot producentka sodelovala Viva Videnović s svojim produkcijskim podjetjem URGH! Režiser je med ustvarjanjem filma v Sloveniji bival več mesecev in je pri nas z oblikovalcem zvoka Boštjanom Kačičnikom opravil celotno postprodukcijo zvoka. 

Žirija je v svoji utemeljitvi o filmu med drugim zapisala: "Ta izjemen dokumentarec gledalca popelje v svet, ki je običajno nedostopen in neznan. Film, ki so ga snemali mnogo let, daje intimen vpogled v majhno skupnost, ki se – ne po lastni izbiri, ampak preprosto zaradi nuje – bori za preživetje v težkih razmerah z zbiranjem plastičnih steklenic na apokaliptični pokrajini ogromnega smrdečega in kadečega se smetišča v bližini Beograda."

Umazano, a izvrstno plačano delo

Film Stekleničarji kaže vsakdan na ogromnem odlagališču odpadkov v Vinči pri Beogradu. "To odlagališče odpadkov obstaja od leta 1977 in do lani so se tam odlagale smeti brez vsakršnega ločevanja ali recikliranja," je v intervjuju za Večer povedal režiser Nemanja Vojinović. "Vse, kar ste vrgli v smeti, je končalo tam. Ti požari se pojavijo ob določenih vremenskih razmerah, ko se vžge metan. Ker požar pride od spodaj, ga je nemogoče pogasiti. V filmu vidite dva takšna požara. Na pomoč je prišla celo vojska z letali za gašenje, a ni nič od tega pomagalo. Na odlagališču gre za neko nenehno stanje žgočih smeti." 

Dokumentaristična pripoved spremlja skupino t. i. "stekleničarjev", delavcev, ki so na tem odlagališču pobirali plastenke, ker so z njimi služili denar. "Vedeti morate, da se je dalo s tem za srbske razmere res dobro zaslužiti. Na mesec ste recimo lahko s pobiranjem plastenk zaslužili približno dve do tri povprečne srbske plače. Tako da obstaja zelo dober razlog, zakaj so mnogi šli tja delat in so tam tudi ostali," je povedal Vojinović. 

Nemanja Vojinović, režiser filma Stekleničarji 
Urgh

Film kmalu že v slovenskih kinih

Ta srbsko-slovenska koprodukcija tako nadaljuje izredno uspešno pot po mednarodnih festivalih. Film so lani premierno predstavili na filmskem festivalu v Sarajevu, kjer je osvojil srce Sarajeva za najboljši dokumentarni film, nato pa je dve nagradi osvojil tudi na Festivalu dokumentarnega in kratkega filma v Beogradu. 

Film Stekleničarji pa ta teden že začenjajo prikazovati tudi v Art kino mreži Slovenije – najprej bo na sporedu samo v ljubljanskem Kinodvoru, od oktobra pa tudi v več krajih po Sloveniji. Konec oktobra bo film prikazan še v tekmovalnem programu Festivala slovenskega filma.

Organizatorji festivala Dokudoc so medtem že pred začetkom festivala objavili novico, da je dokumentarno ime letošnjega festivala postal Slavko Hren. Nagrajencu v čast so v nedeljo v Lutkovnem gledališču Maribor priredili projekcijo, na kateri so predstavili izbor režiserjevih kratkih filmov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta