Slavko Hren je dokumentarno ime letošnjega festivala Dokudoc

MMAJ
13.09.2024 05:00

Režiser in scenarist bo na 13. festivalu Dokudoc prejel nagrado za izjemno delo na področju slovenskega dokumentarnega filma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavko Hren je "najbolj plodovit režiser slovenske televizije v njeni zgodovini".
Tit Košir

Slavko Hren, diplomirani filmski in televizijski režiser, je v svoji karieri ustvaril obsežen opus dokumentarnih filmov, s katerimi je poudaril številna umetniška imena slovenskega prostora. Za filmi, kot so Vsak otrok je lep, ko se rodi ali Podstrešna vrtoglavica, se je Hrenova dejavnost na televiziji močno razrasla do današnjega spoznanja, da je Hren najbolj plodovit režiser slovenske televizije v njeni zgodovini, avtor z najobsežnejšo arhivsko zapuščino, raznovrstno, igrano in dokumentarno, žanrsko izredno pestro, posneto na film, magnetoskopske trakove in kasete, v zadnjem desetletju pa tudi na digitalne nosilce vsebin.

V arhivu slovenske televizije hranijo več kot 3000 Hrenovih avtorskih projektov, in sicer od igranih, dokumentarnih, glasbenih, do tipično televizijskih žanrov: prenosov proslav (Prešernova, Zoisova, Generacije znanosti ZRC SAZU), koncertov, razvedrilnih serij in drugih oddaj "žive televizije". Vseskozi se ob režiserskem delu ukvarja s scenaristiko, pri nekaterih večletnih projektih celo z urednikovanjem (Orion, Zlata šestdeseta, Igralci brez maske, Velika imena malega ekrana, Legende). 

V celotnem opusu izstopa kontinuiteta štiridesetletnega ustvarjanja oddaj o filmu v različnih obdobjih z različnimi soavtorji novinarji: Filmska delavnica s Tonijem Tršarjem, Povečava z Majdo Širca, Gibljive slike z Ireno Ostrouška ter Umetni raj z Živo Emeršič, Zemiro A. Pečovnik in Matejo Valentinčič. V dokumentarnem programu Slavka Hrena je opazna sled portretiranja izjemnih, vidnih predstavnikov s področja slovenske filmske, gledališke in glasbene umetnosti.

Slavko Hren je 33 let delal s statusom kulturnika, leta 2016 se je na RTVS zaposlil. Takrat se je poglobil v raziskovanje slovenske kinematografije in preučeval zgodovino nacionalne televizije. Režiral je tudi oddaje Osmi dan, Pisave, Podoba podobe ... Leta 2023 se je upokojil.

Slavko Hren bo nagrado prejel na 13. ediciji festivala Dokudoc v Mariboru, ki bo med 19. in 22. septembrom.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta