Na filmskem hribu slavil islandski film Ko se zdani

kr
30.07.2024 15:41

Celovečerec When the Light Breaks islandskega režiserja Runarja Runarssona je prejel glavno nagrado na mednarodnem filmskem festivalu Cinehill v Gorskem kotarju, nasledniku festivala v Motovunu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko se zdani je z izjemno režijo najbolj prepričal tudi filmske kritike iz združenja Fipresci. 
IMDb

Na festivalu Cinehill na planini Petehovac v Gorskem kotarju so v petih dneh prikazali skoraj sto filmov. Nagrade so podelili v nedeljo, 28. julija, festivalsko pa se je zaključil s koncertom reške zasedbe Let 3.

Glavna festivalska žirija je nagrado propeler namenila filmu z izvornim naslovom Ljósbrot režiserja Runarja Runarssona. Film spremlja najstnico, ki na poletni dan žaluje zaradi smrti svoje prve ljubezni. Celovečercu so nagrado prinesli njegov poetični in subtilni filmski jezik, občutljiva igra in pripovedovanje zgodbe, ki obravnava nepričakovano težko situacijo na način, ki gledalca osvaja z dramatičnim lokom izvirnih likov. Film Ko se zdani je z izjemno režijo najbolj prepričal tudi filmske kritike iz združenja Fipresci. Nagradili so ga tudi za "subtilno ustvarjeno tragično atmosfero" in "slojevitost protagonistke", ki se spoprijema s tragedijo, o kateri ne sme odkrito govoriti.

S propelerjem za najboljši kratki film so nagradili poetični eksperimentalni dokumentarec Workers' Wings. Kosovski režiser Ilir Hasanaj je v njem dal glas delavcem, ki se jih v deželi brezčutnih ekonomskih mehanizmov ne sliši. Film Bolero francoskega režiserja Nansa Laborde-Jourdaaja je prejel  posebno priznanje žirije, prineslo mu ga je "pogumno raziskovanje spominov in želje skozi absurdno, a navdušujočo zgodbo".

Podelili so tudi dve nagradi za življenjsko delo častnima gostoma. 

Sedemdesetletnega britanskega režiserja Juliena Templa, veterana rockovskega dokumentarca, so nagradili za pogum in širjenje meja filmskega izražanja, priznanje za pol stoletja delovanja pa je dobil igralec Bogdan Diklić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta