Nagrada Igorja Zabela direktorici Moderne galerije Zdenki Badovinac

sta
04.11.2020 17:22

Nagrajena bo "za izreden institucionalni vodstveni doprinos", za "radikalno kuratorsko" in tekstovne ter uredniške prispevke

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdenka Badovinac  
Robert Balen

Nagrado Igorja Zabela za kulturo in teorijo 2020 prejme kuratorka, umetnostna zgodovinarka in piska ter dolgoletna direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac. Nagrada, vredna 40.000 evrov, ji bo podeljena 4. decembra. Štipendije Igorja Zabela za letošnje leto pa prejmejo Slavčo Dimitrov, Katalin Erdodi in Ivana Bago. Nagrado Igorja Zabela bienalno za izjemne dosežke podeljujeta Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo ter Erste sklad, in sicer kustosom, umetnostnim zgodovinarjem, teoretikom, piscem in kritikom, katerih delo podpira, razvija ali raziskuje področje vizualne umetnosti in kulture srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope.

Letošnja mednarodna žirija je na podlagi nominacij nagrado namenila Zdenki Badovinac. Nagrajena bo "za izreden institucionalni vodstveni doprinos v vlogi direktorice Moderne galerije in Muzeja sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) v Ljubljani, za radikalno kuratorsko delo ter pomembne tekstovne in uredniške prispevke k mednarodnemu diskurzu o geopolitiki sodobne umetnosti vzhodne Evrope in globalne umetnostne zgodovine", piše v sporočilu za javnost.

Poleg glavne nagrade so podeljene tudi štipendije Igorja Zabela. Po izboru žirije jo prejmeta makedonski aktivist, kulturni teoretik in kurator Slavčo Dimitrov "za izjemen doprinos k preosmišljanju kulturnega in družbenega življenja, ki v ospredje svoje vizije postavlja pravice in boje LGBTQIA+ in žensk v regiji Zahodnega Balkana", ter na Dunaju in v Budimpešti delujoča kuratorka, dramaturginja in kulturna delavka Katalin Erdodi.

Prejemnico tretje štipendije pa podeli aktualni nagrajenec. Zdenka Badovinac jo je namenila hrvaški kuratorki, umetnostni zgodovinarki in piski Ivani Bago. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta