Nagrajeno Sanjarjenje Tanje Pak na razstavi v japonski Tojami

P. V.
18.07.2024 14:45

Najvišje nagrajeno delo Rêverie Tanje Pak na prestižni trienalni mednarodni razstavi umetnosti s poudarkom na izrazu v steklu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rêverie Tanje Pak 
Arhiv umetnice

V Toyama Glass Art Museum so 13. julija odprli eno najprestižnejših mednarodnih tekmovalnih razstav sodobne umetnosti v steklu, na kateri je na ogled tudi z najvišjo nagrado ovenčano delo Rêverie priznane slovenske umetnice Tanje Pak, ki bo postalo tudi del stalne zbirke, so sporočili iz Kreativne baze. 

Nagrado so podelili na odprtju razstave. "Nihče od nas ni otok. Zato sem trdno prepričana, da brez vseh ljudi, ki so z mano potovali to pot, nič ne bi bilo mogoče; moje Rêveries bi ostale zgolj moje sanje. To je tudi moje današnje sporočilo: oblak sanj je le oblak. Lahko izraža moja čustva in moja hrepenenja, lahko ponazarja krhkost in neizmerno moč, ki se skriva za njo. Zaobjame lahko tišino in samoto. Pa vendar; ne more biti slišan, kadar je sam. Ko je oblakov veliko, se dotikajo in se med seboj sporazumevajo, razdalje med njimi so tiste, ki določajo njihovo prisotnost. Zato verjamem, da lahko ljudje naredimo ta svet miren, trajnosten in boljši, če si med seboj delimo občutljivost, spoštovanje in notranjo moč, tako kot to počne moje valovanje sanjarij. Le tako bomo, kot to skrajno gracilno in presunljivo na konicah prstov naredi Maja Plisecka, ko v Labodjem jezeru upodobi umirajočega laboda, lahko dosegli skoraj eterično lepoto, ki v sebi nosi vse naše občutke, hrepenenja in bolečine. Le skupaj bomo imeli prostor za sanjanje svojih sanj," je po prejemu nagrade povedala umetnica.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta