Narejeno v Mariboru - "out of the box"

Petra Vidali Petra Vidali
17.02.2022 14:49

Od jutri bo v UGM Studiu na ogled razstava Made in Maribor II, predstavitev del mariborskih umetnic in umetnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kubusi so bili danes že na svojih mestih, a so večinoma še ohranjali skrivnost.
Sašo Bizjak

Umetnostna galerija Maribor pod razstavnim imenom Made in Maribor že drugič predstavlja jedro mariborske ustvarjalne scene. Leta 2016 je prav tako v UGM Studiu na Trgu Leona Štuklja pripravila - s priljubljenim tržnim načelom "lokalno in sveže" - prodajno razstavo najnovejše umetniške produkcije avtorjev in avtoric, delujočih v Mariboru.

Tokrat več kot 40 ustvarjalk in ustvarjalcev povezuje premislek o prostoru v najširšem možnem kontekstu, tako dobesednem kot likovnem in simbolnem. Če je Made in Maribor v prvi ediciji kot osrednji primanjkljaj prostora izpostavljal pomen umetniškega trga, je tokrat kustosinja razstave, direktorica Umetnostne galerije Maribor Breda Kolar Sluga, sodelujoče nagovorila nekoliko drugače: "Kubusna predloga, ki so jo prejeli vsi sodelujoči in sodelujoče, je izziv, ki ponuja veliko asociacij, s projektom pa sem želela predvsem ozavestiti pomen povezovanja, premislek o skupnostni in individualni identiteti ter omejitvah in svobodi."

Za prvo edicijo je kustosinja obiskala umetnice in umetnike v ateljejih, tokrat pa izbrala princip skupnega izbiranja. Začela je z vabilom šestnajstim umetnicam, te pa je pozvala, naj povabijo naslednjih šestnajst umetnikov in umetnic, ki inspirirajo njihovo delo. "Pomen tega procesa je, da se ozremo na ustvarjalnost drugega, da se spodbujamo in tudi zahvalimo drug drugemu. Projekt bi želel opraviti pozitivno povezovalno vlogo."

Kubuse je zasnovala Simona Šuc kot kompaktne mobilne enote, ki jih je mogoče sestaviti in razstaviti, z namenom, da bi mariborski prostor potoval in obiskoval druge prostore. Ustvarjalni in razstavni prostor umetnic in umetnikov je torej omejen s kubusom, razširi se lahko toliko, kot spravijo v kubus materiala. Tehnike so raznolike, rešitve pa izvirne, unikatne in hkrati avtorsko prepoznavne. Posebne omejitve so marsikoga spodbudile, da je dal na svetlo tudi del ustvarjalnosti, ki doslej ni bil javno prezentiran, je povedala kustosinja.

Zaradi korone je projekt, ki so ga začeli pripravljati leta 2018, zastal, hkrati pa so prišle do izraza druge vsebine. Odnos med individualnim in skupnim, omejitvami in svobodo je z epidemijo dobil nove razsežnosti in poudarke. "Vse razstave, ki jih dandanes odpiramo, govorijo tudi o tem, kako so umetniki doživljali ta čas, četudi niso neposredno povezane s to tematiko, in tako je tudi z našo razstavo," pravi Breda Kolar Sluga.

Odprtja z nagovorom ob določeni uri zaradi epidemioloških okoliščin ne bo. Namesto tega si lahko razstavo v UGM Studiu jutri, 18. februarja, samostojno ogledate med 17. in 20. uro Takrat bodo v razstavišču kustosinja razstave in nekateri umetniki in umetnice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta