Naša pesem: Absolutno prvo mesto APZ Maribor

Ivan Vrbančič
01.06.2022 06:00

Bienalnega tekmovanja odraslih moških, ženskih in mešanih pevskih zborov so se udeležili trije moški zbori, trinajst mešanih zborov, en ženski, en dekliški zbor in dve vokalni skupini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
APZ Maribor - absolutno prvo mesto, zlata plaketa in priznanje za najboljši mešani zbor na 27. Naši pesmi
JSKD

V dvorani Union je bilo konec maja v organizaciji Javnega sklada Slovenije za kulturne dejavnosti, posebej pa mariborske izpostave JSKD ​z Matijo Varlom na čelu, bienalno tekmovanje odraslih moških, ženskih in mešanih pevskih zborov. 27. Naše pesmi so se udeležili trije moški zbori, trinajst mešanih zborov, en ženski, en dekliški zbor in dve vokalni skupini.

Med pravili tekmovanja je tudi, da smejo pevci v zboru sodelovati le ljubiteljsko (nepoklicno), zborovodje pa so lahko poklicni glasbeniki, tekmovanja se lahko udeležijo zasedbe iz Slovenije in slovenske zasedbe iz tujine. Tekmovanje je razdeljeno na tekmovalni del A in revialni del B. Letošnjo žirijo so sestavljali Karmina Šilec (predsednica), Martina Batič, Ambrož Čopi, Bengt Ollén (Švedska) in Jānis Ozols (Latvija). Žirija je podelila osem zlatih, štiri srebrne in dve bronasti plaketi ter šest priznanj za sodelovanje v revijalnem delu 27. Naše pesmi.

Nagrade in priznanja so razdelili tako: absolutno prvo mesto, zlata plaketa in priznanje za najboljši mešani zbor Akademski pevski zbor Maribor, zborovodkinja Tadeja Vulc; absolutno drugo mesto, zlata plaketa Komorni zbor Megaron, Ljubljana, zborovodja Damijan Močnik; absolutno tretje mesto ex aequo, zlata plaketa Komorni zbor Orfej, Ljutomer, dirigent Andraž Hauptman, in Mešani mladinski zbor Emil Komel, Gorica (Italija), zborovodja David Bandelj.

Zlato plaketo so prejeli Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani, dirigentka Rahela Durič, Mešani pevski zbor Viva, Brežice, zborovodkinja Simona Rožman Strnad, Dekliški pevski zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, dirigent Marko Vatovec, in Komorni zbor Kor, Markovci, zborovodja Daniel Tement. Srebrna plaketa je pripadla Komornemu zboru Glasis, Markovci, zborovodja Ernest Kokot, Mešanemu pevskemu zboru Zarja Šentvid pri Planini, zborovodja Matevž Pušnik, Vokalni skupini Ivana Cankarja, Ljubljana, vodja skupine Tom Varl, in Vokalni skupini A cappella KUD Rače, vodja skupine Tone Žuraj. Bronasto plaketo sta prejela Komorni moški pevski zbor Davorina Jenka Cerklje, zborovodkinja Neža Križnar, in Mešani pevski zbor Posavus Zasavje, zborovodja Aljaž Bastič.

Priznanja na revijalnem delu tekmovanja so prejeli Moški zbor Vokalne akademije, zborovodja Tine Bec, Mešani zbor Vokalne akademije Ljubljana, zborovodji Ana Bec in Tine Bec, Komorni zbor Dekor, Ljubljana, dirigent Sebastjan Vrhovnik, Komorni zbor Limbar, Moravče, zborovodja Tomaž Pirnat, vokalna skupina Cantilena, Podlehnik, vodja skupine Jakob Feguš, in Ženski zbor Vokalne akademije Ljubljana, zborovodkinja Ana Bec.

Letošnja Naša pesem je bila zelo bogata z novitetami, ki so jih prispevali Martin Vasle, Klara Mlakar, Krištof Strnad, Katarina Pustinek Rakar, Damijan Močnik, Tadeja Vulc, Tilen Slakan in Tine Bec.

Zbori in vokalne skupine so izvedli 81 skladb, od tega 47 skladb slovenskih in 34 skladb tujih skladateljev. Posebno razveseljuje, da so zbori uvrstili v svoje sporede dela slovenskih skladateljev, ki po svoji kvaliteti prav nič ne zaostajajo za tujimi. Vsebinsko so bili sporedi dokaj raznoliki: od priredb do koncertnih obdelav slovenskih (13) in tujih ljudskih pesmi ter do sakralnih (28, od tega Gallus 8) in najrazličnejših drugih vsebin.

Ob tekmovanju Naša pesem 2022 je izšla obsežna knjiga Musica, noster amor, Naša pesem 50 let z obsežno zgodovino Naše pesmi, številnimi zapisi pogovorov z udeleženci in organizatorji Naše pesmi, predvsem pa z dragoceno, sto strani obsegajočo dokumentacijo o udeležencih, žirijah, repertoarjih skozi zadnjih petdeset let.

Zbori in vokalne skupine so bili temeljito pripravljeni tako v vokalnotehničnem kot interpretativnem pogledu, kljub temu da so preživljali za zborovsko dejavnost zelo neugodne čase. Virusna kriza je povzročila veliko škode v fizičnem in duhovnem smislu, pa naj bo zato uspešna izvedba 27. tekmovanja Naše pesmi z umetniškega in organizacijskega vidika velika spodbuda za še intenzivnejše delo v bodoče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta