Ne za mesec ali dva, za vse leto

pv
22.03.2020 17:33

Kaj za samozaposlene ustvarjalce pomeni odpoved oziroma prestavitev projektov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na ministrstvu za kulturo samozaposelnim priporočajo, "da o morebitnih odstopanjih od terminskih načrtov sofinanciranih programov in projektov sproti oziroma pravočasno obveščajo skrbnike pogodb na ministrstvu za kulturo". 
Sašo Bizjak

Na ministrstvu za kulturo so v odzivu na pismo, ki ga je Skupina za pomoč samozaposlenim v kulturi naslovila na ministra Vaska Simonitija s pozivom, naj v času pandemije koronavirusa sprejme interventne ukrepe, zapisali, da se zavedajo težav, da pa "samostojni interventni zakon ni predviden".
Na ministrstvu so samozaposlene pozvali, da o morebitnih odstopanjih od terminskih načrtov sofinanciranih programov in projektov sproti oziroma pravočasno obveščajo skrbnike pogodb na ministrstvu za kulturo.
Samozaposlene so spomnili še, da je vlada v sredo sprejela predlog zakona o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev za 12 mesecev. Prav tako je bilo v sredo sprejeto, da so lahko samozaposleni upravičeni do odloga plačila socialnih prispevkov za april, maj in junij letos. Odložene prispevke bodo dolžni poravnati najpozneje do 31. marca 2022. Poslancem Levice, SD in LMŠ ni uspelo z dopolnilom, da bi se ta obveznost odpisala. Kot opozarjajo področna združenja ustvarjalcev in kot lahko te dni pove vsak samozaposleni v kulturi, je odlog plačila prispevkov za nekoga, ki je ostal povsem brez sredstev, res slaba tolažba. Področna združenja ustvarjalcev te dni opozarjajo na specifične razmere in posledice, ki jih samozaposleni že občutijo in jih bodo še dolgo.

Koronavirus že pričakali brez rezerv

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) se je pridružila (neuspešnemu) apelu nevladnih organizacij za pomoč samozaposlenim z opozorilom, da je celotna panoga že vrsto let finančno podhranjena, "s tem pa so tudi ljudje, ki v njej sodelujejo, prihod covida-19 pričakali brez rezerv in brez socialne varnosti". "Prekinitev poslov, ki se je pri marsikom že zgodila, ostali pa jo pričakujejo v naslednjih tednih, bo arhitekte, krajinske arhitekte in prostorske načrtovalce prizadela do te mere, da marsikje po koncu epidemije ne bo več možna vrnitev na prejšnje stanje. Izgubljeni bodo posli, poslovne povezave, stroka bo ostala brez marsikaterega strokovnjaka in pridobljenega znanja," so zapisali. Ob koncu tedna se je odzvalo tudi Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev (DSI). Na društvo se obračajo člani, ki nimajo redne oblike zaposlitve (samostojni podjetniki, samozaposleni v kulturi), in poročajo, da imajo zaradi prekinitve dela (prepoved vseh javnih dogodkov, snemanj in drugih javnih prireditev) izpad celotnega dohodka. DSI tudi spomni, "da so druge države (Avstrija, Nemčija, Francija, Italija, Hrvaška, Portugalska, Kanada, Singapur) sprejele niz ukrepov, ki bodo zaščitili samozaposlene in prekarne delavce. Hkrati so prav posebno pozornost namenile kulturnemu sektorju."

Upoštevanje stroškov za neizvedene projekte

Asociacija, združenje nevladnikov in samozaposlenih v kulturi, je pripravila seznam konkretnih ukrepov. "Na prvem mestu velja splošni poziv vsem organizacijam, ki sodelujejo s samozaposlenimi v kulturi, naj poskrbijo, da bodo ustvarjalci prejeli sredstva za svoje delo, četudi je to morda še v nastajanju, njihova javna predstavitev pa je bodisi prestavljena ali odpovedana. V tem trenutku je treba poskrbeti za likvidnost posameznikov, ki se bodo sicer znašli v še večjih težavah." Odločevalce pozivajo, naj prilagodijo izplačilno politiko in poskrbijo, da bodo vse kulturne organizacije in institucije imele zagotovljen denarni tok. "Pozdravljamo primer ministrstva za javno upravo, ki je svojim upravičencem že sporočilo, da bo pri realizaciji kazalnikov v obzir vzelo tudi nastale razmere. Pričakujemo, da bodo podobno stališče svojim upravičencem sporočili tudi na ministrstvu za kulturo in iz občinskih oddelkov za kulturo.
Ob tem opozarjamo, da ne smemo dopustiti, da bi bile zavoljo situacije posamezne aktivnosti avtomatsko preklicane, pač pa pozivamo odločevalce, da omogočijo prijaviteljem, da se upoštevajo vsi stroški, ki so nastali v pripravah na dogodke, tudi če bodo morali biti odpovedani ali prestavljeni v leto 2021. Čas za izvedbo aktivnosti naj se podaljša v prihodnje leto. Tako za samozaposlene v kulturi kot tudi za nevladne organizacije je treba aktivirati jamstveno shemo, zato da bodo v primerih, ko bo to potrebno, posamezniki in organizacije lahko prišli do premostitvenih sredstev pod ugodnejšimi pogoji. Vseeno pa se je treba zavedati, da bo nastala škoda marsikje nepopravljiva in da v nekaterih primerih niti krediti ne bodo zadostovali, predvsem v primeru večjih mednarodnih dogodkov, konferenc in prireditev." Zato so pozvali vlado in ministrstvo, da bi za take primere zagotovila nepovratna sredstva. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta