Nika Gorič z Berlinskimi filharmoniki

mh
12.06.2019 15:23

V nedeljo je mariborska sopranistka nastopila s Karajanovo akademijo Berlinskih filharmonikov v domači dvorani, v ponedeljek pa še v Würzburgu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nika Gorič s Karajanovo akademijo Berlinskih filharmonikov  
Osebni arhiv

Mariborski sopranistki Niki Gorič je uspel nov pomemben mednarodni preboj. V nedeljo, 9. junija, je nastopila s Karajanovo akademijo Berlinskih filharmonikov. Interpretirala je odlomke iz opere Alica v čudežni deželi južnokorejske skladateljice Unsuk Chin. Cikel skladb iz opere je bil prirejen za ansambelsko različico in je bil tokrat izveden prvič. V ponedeljek so koncert ponovili na Mozartfestu v Würzburgu. Karajanovi akademiji Berlinskih filharmonikov je dirigiral Pablo Heras-Casado, sicer pa so bila na sporedu dela od dunajske klasike do sodobnosti.
Opera Unsuk Chin je bila krstno izvedena v Bavarski državni operi v Münchnu. Po besedah Nike Gorič ni mišljena kot delo za otroke, čeprav so teksti povzeti prav po istoimenski knjigi Lewisa Carrolla. Skladateljica se v njej nadrealistično spoprijema z vprašanjem eksistence, popolnimi nesmisli in igrami besed. Nika Gorič je na koncertu poustvarila enajst skladb, v katerih je prevzela vloge Alice, mačke in vojvodinje.
Kot je povedala, je do sodelovanja prišlo po koncertu, ki ga je izvedla v Kraljevi festivalni dvorani v Londonu s tamkajšnjim filharmoničnim orkestrom pod vodstvom Joane Mallwitz. V sklopu koncertov Music of Today, katerega umetniška vodja je Unsuk Chin, se je predstavila z delom Vita Žuraja Ubuquity.
"Skladateljica je izvedbo slišala in mi po koncertu ponudila novo sodelovanje. Vitu gre zahvala, da me je za izvedbo svoje skladbe predlagal organizatorjem, s čimer so se mi odprle nove priložnosti," je še povedala Nika Gorič.
Novembra bo v novi hamburški Filharmoniji na Labi z orkestrom NDR Elbphilharmonie izvedla še eno delo skladateljice Unsuk Chin - Le silence des sirenes pod taktirko Carlosa Miguela Prieta. "Z veseljem se spoprijemam s takšnimi izzivi, čeprav dela veljajo za ena izmed zahtevnejših v glasbeni literaturi," je dodala sopranistka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta