Nobelovi nagradi čisto blizu nas, ena pa celo malo naša: Peter Handke in Olga Tokarczuk

Petra Vidali Petra Vidali
10.10.2019 14:09

Oba sta dobila nagrado Vilenica, oba imata v slovenščino prevedenih veliko del, in najbolj bistveno: Peter Handke je tudi del slovenske kulture, če že ne slovenske literature

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Handke
EPA

Po lanskem presledku zaradi absurdnih zunajliterarnih okoliščin bodo letos podelili dve Nobelovi nagradi za literaturo. Za leto 2018 jo bo prejela poljska pisateljica Olga Tokarczuk, za letos pa avstrijski dramatik, pisatelj, scenarist Peter Handke.
Letošnja odločitev švedske akademije nas ni spravila v zadrego, oba avtorja v Sloveniji dobro poznamo. Gotovo pa bo evropocentričnost - če ne bi bil ravno Handke, ki je rekel, da je Srednja Evropa meteorološki pojem, bi rekli, da srednjeevropocentričnost - deležna kritik svetovne javnosti. Handke je to rekel, ko je dobil prvo slovensko mednarodno nagrado Vilenica na istoimenskem festivalu leta 1987. Festival so si organizatorji zamislili prav zato, da bi Slovenijo kulturno na novo pozicionirali, in za "domovino" so ji izbrali Srednjo Evropo. Da Handkeju naše oddaljevanje od Balkana ni všeč, je pokazal tudi desetletje pozneje, leta 1996, ko je s potopisom Zimsko popotovanje k rekam Donavi, Savi, Moravi in Drini - Pravičnost za Srbijo podprl velikosrbske težnje po ohranitvi nekoč skupnega. Temu so sledile jasne obsodbe, nikoli pa literarna anatema. Ne v nemškem prostoru ne v Sloveniji. Avtor se je povsem umaknil iz javnega živlljenja, njegova dela pa so izhajala v mnogih jezikih in igrali so jih na mnogih odrih.

Olga Tokarczuk
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta