Nocoj bo večernica zasijala Andreju Rozmanu Rozi

pv
25.09.2020 06:00

Podelitev bo v znamenju dobitnika nagrade in nominirancev zanjo ter jubileja prireditve Oko besede

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dobitnik lanske večernice Andrej E. Skubic (na sredini), odgovorni urednik Večera Matija Stepišnik (desno) in voditeljica podelitev večernice Norma Bale (levo) z mladimi bralci 
Igor Napast

Nocoj bo v Murski Soboti v okviru srečanja mladinskih pisateljev Oko besede podelitev 24. nagrade Večernica. Prireditev bo, kot je v navadi, v Gledališču Park, ampak seveda za precej manj ljudi. V dvorano jih bodo spravili 93, kar je približno četrtina siceršnjega obiska. Otrok, ki so bili v preteklih letih v večini, tako tokrat ne bo.

Program prireditve bo izpostavil dela vseh petih nominirancev za nagrado, torej del, ki jih je žirija izbrala iz lanske izvirne knjižne bere. Dr. Igor Saksida, Darka Tancer Kajnih, Kaja Bucik Vavpetič, Petra Vidali in dr. Dragica Haramija so bili najbolj navdušeni nad deli Si že kdaj pokusil luno? Boštjana Gorenca - Pižame, Pobeg Igorja Karlovška, Babica za lahko noč Vinka Möderndorferja, Timbuktu Timbuktu Petra Svetine in Rimuzine in črkolazen Andreja Rozmana Roze.

In Andrej Rozman Roza bo tudi dobil 24. večernico. Predsednik žirije dr. Igor Saksida je nagrado tako utemeljil: "Z zbirko Rimuzine in črkolazen Andrej Rozman Roza dosledno raziskuje nove možnosti nonsensa: pesem se izroča čisti jezikovni igri izmišljanja nenavadnih tvorjenk (na primer česenbula), ustvarjanja rim (Ples besed), iskanja besede v besedi (Skrite živali), preobražanja slovničnih pravil (na primer množinski samostalniki v pesmi Parniki) in povezovanja enakozvočnic (Potovanje od para do para). Pogosti so tudi predstavni nonsens kot spreminjanje razmerij med predmeti in osebami (Štiri čudne), aliteracijsko lepljenje besed (Kaj je abeceda?) in igra s stalnimi besednimi zvezami, ki se preoblikujejo v daljše pripovedne pesmi (Mokro, slano in prostrano). Ta vrsta poezije prevladuje v sklepnem delu zbirke – inovativne teme v tem delu so vprašanja prevzemanja tujih besed, pomen pogovora (Nekaj ti moram povedat) in že v prejšnjih zbirkah značilen upor zoper pravila, ki je dosežen z nenavadnimi preobrati pesemske zgodbe in medbesedilnimi navezavami (Ne pogovarjaj se med predstavo). Nekatera sklepna besedila upesnjujejo sodobne razvade in negativne človeške lastnosti (Grozljiva zgodba o tem, zakaj ni mogoče imet vsega), druga se vrnejo k igri s črkami in besedami (Črke s krono) – pesniška zbirka zaokroženo nadgrajuje prepoznavno poetiko igrivega upora zoper pravila (slovnice in logike) in zagovarja svobodo ustvarjalnosti. Saj veste: ko se pesniška muza muza, je slon v naslonjaču, ris v brisači in krt v krtači – in tedaj in sedaj

s kupa črk izgine plesen

in pod njo zbudi se pesem."

Andrej Rozman Roza, ki je bil za nagrado že večkrat nominiran, se bo tako pridružil dosedanjim trinajstim dobitnikom in osmim dobitnicam večernice.

Velik del prireditve pa bo posvečen letošnjemu jubilantu, četrt stoletja staremu-mlademu srečanju mladinskih pisateljev Oko besede. Sprehodili se bodo mimo mejnikov srečanja, prešteli najbolj zveste udeležence, mladinske pisatelje, ki so v jesenskih dneh obiskali največ prekmurskih šolarjev, in se spomnili tudi tistih, ki jih več ni zraven. Podelitev 24. večernice bo mogoče spremljati preko spletne strani Očesa besede in na njihovi njihovi FB-strani. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta