Nocoj se bo zaključila slovenska postaja Ruta Grupe

Petra Vidali Petra Vidali
14.02.2022 05:50

Odlično organiziran in obiskan festival Ruta Grupa Triglav v Mestnem gledališču ljubljanskem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na predstavi Se spomniš Dolly Bell v režiji Kokana Mladenovića in izvedbi Komornega gledališča iz Sarajeva je bila dvorana povsem zasedena.
Esad Mulabegović

Z Ionescovimi Nosorogi v režiji Lenke Udovički in produkciji Gledališča Ulysses se bo nocoj v Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) zaključila prva ljubljanska izvedba regionalnega gledališkega festivala Ruta Grupa Triglav.

Festival združuje šest gledališč z območja nekdanje Jugoslavije: Beogradsko dramsko pozorište, Dramski teatar Skopje, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, Gradsko pozorište Podgorica iz Črne gore, Kazalište Ulysses iz Zagreba in Mestno gledališče ljubljansko. Kot je razvidno, to niso narodna, temveč mestna gledališča, natančneje, mestna gledališča prestolnic. Izhodiščna ideja je bila, da bi vsako od gledališč z izbrano uprizoritvijo gostovalo v vseh drugih gledališčih. V Sloveniji lani zaradi ukrepov ob pandemiji festivala ni bilo, letošnja izvedba pa se je začela preteklo sredo, 9. februarja, s premiero krstne uprizoritve drame Usedline Katarine Morano. Kot je v otvoritvenem nagovoru povedala direktorica MGL Barbara Hieng Samobor, izbira sledi načelu, da bodo v festivalski nabor predstav vselej prispevali uprizoritve mlade slovenske dramatike.

Samo ena predstava, Demokracija Josifa Brodskega v izvedbi Beograjskega dramskega gledališča, je zaradi pandemičnih razmer odpadla, šest gostujočih predstav (Mestno gledališče Podgorica je gostovalo z dvema, Don Kihotom in Pastmi slave) in še ena predstava MGL (Vse to sem videla, ko sem letela mimo Eve Jagodic in Matica Lukšiča) pa so dodobra napolnile gledališče. Publike je bilo veliko in bila je skoraj entuziastična. Tako je vsaj bilo na petkovi predstavi Se spomniš Dolly Bell Komornega gledališča 55 iz Sarajeva in sobotnem Don Kihotu Mestnega gledališča iz Podgorice. Dobro obiskani so bili tudi pogovori z ustvarjalci po predstavah, ki jih je vodila dramaturginja MGL Petra Pogorevc.

Takšen skoncentriran festival je velik organizacijski zalogaj in mogoče je reči, da se je festival Ruta Grupa Triglav že s prvo izvedbo uvrstil na seznam največjih gledaliških festivalov v Sloveniji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta