Nova serija pogovorov v Umetnostni galeriji Maribor: Moj arhiv

P. V.
15.03.2022 15:29

Prva gostja Mojega arhiva bo ta četrtek, 17. marca, ob 18. uri dr. Irena Sapač, v soboto ob 11. uri pa bo zadnje vodstvo po retrospektivi Ludvika Pandurja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maks Kavčič, Zimski motiv, 1956, olje na platnu, pogled iz ateljeja v Ulici kneza Koclja 7
Zbirka UGM

Umetnostna galerija Maribor vabi na prvi pogovor v seriji pogovorov Moj arhiv, kjer se bodo srečali s posamezniki, ki so v širšem mariborskem prostoru skrbeli za ohranjanje manj znanih zgodb in pogledov na potek likovnega življenja v mestu. "V zasebnih arhivih so ohranjeni dragoceni drobci, s katerimi lahko odlično dopolnjujemo znanje o naši zgodovini, hkrati pa lahko tako izpostavimo pomembne osebnosti, ki so podpirale umetnost in umetniško ustvarjalnost in smo jih doslej pogosto prezrli," so zapisali v galeriji.

Kot prva bo za javnosti v pogovoru z direktorico galerije Bredo Kolar Sluga svoj osebni arhiv odprla bibliotekarka in nekdanja ravnateljica Univerzitetne knjižnice Maribor dr. Irena Sapač. Odkrila bo, kako je potekalo življenje v hiši njenega očeta dr. Borisa Kristana v Ulici kneza Koclja 7, v kateri so nekaj let pred drugo svetovno vojno in po njej ustvarjali umetniki in očetovi prijatelji Ante Trstenjak, Maks Kavčič in Gabrijel Kolbič. V njenem arhivu se skrivajo številne dragocenosti in zanimivosti, kot so spominske knjige, v katere so ji posvetila in slike vrisali zgoraj omenjeni umetniki, dokumentacija o Trstenjakovih študijskih kopijah znanih evropskih slikarjev v münchenski galeriji, zbirka mladinskih knjig, ki so jih ilustrirali znani mariborski umetniki, med njimi Slavko Tihec, Janez Vidic in Maks Kavčič, tiskani katalogi tujih založnikov, ki so bili navdih umetnikom in jih je redno naročeval dr. Boris Kristan, številne risbe, skice, pisma in tudi kakšno neobičajno umetniško delo, kot je Kolbičev marmorni portret dr. Borisa Kristana, domnevno iz ostanka marmorja odstranjenih spomenikov. Del dokumentacije bo dr. Irena Sapač podarila Umetnostni galeriji Maribor.

V soboto, 19. marca, ob 11. uri bo zadnje vodstvo po retrospektivni razstavi Ludvika Pandurja. Po razstavi bo vodil kustos Jure Kirbiš, sledita pa druženje z umetnikom in zatvoritveni dogodek. Razstava bo sicer odprta še do naslednje nedelje, 27. marca. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta