Nova sezona Koncertne poslovalnice: Od Alexandra Gadžijeva do Gidona Kremerja

M. H.
01.06.2022 19:00

Predstavili se bodo Gidon Kremer, Kremerata Baltica, Komorni orkester iz Basla, Münchenski komorni orkester, Natalie Clein, Christian Tetzlaff, Heinz Holliger, Aleksander Melnikov in Alexander Gadžijev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gidon Kremer
Wikipedia

Po dveh letih koronskih preizkušenj, ki so jih v Koncertni poslovalnici Narodnega doma Maribor prevetrili zelo uspešno, se je občinstvo takoj po odprtju vrnilo v dvorane. Razen enega so izvedli oziroma nadomestili vse napovedane dogodke, ob Orkestrskem in Komornem ciklu so dvakrat uspešno izpeljali tudi mednarodni Festival Maribor. Novo koncertno sezono napovedujejo z upravičenim optimizmom. Organizatorji napovedujejo prihajajočo sezono kot eno najambicioznejših doslej. "Po vsem svetu zaželeni in iskani solisti, dirigenti in orkestri se radi odzovejo vabilom v Maribor, kar potrjuje, da si je Narodnemu domu Maribor na mednarodnem trgu klasične glasbe, kjer vlada neusmiljena konkurenca, uspelo ustvariti ugled cenjenega partnerja, Mariboru pa koncertnega središča, vrednega obiska," pravi vodja Koncertne poslovalnice, muzikologinja Barbara Švrljuga Hergovich.

Natalie Clein
SF

Orkestrski in Komorni cikel

Sezona 2022/23 vabi pod motom Brezčasje v glasbene mojstrovine Bacha, Sibeliusa, Mozarta, R. Straussa, Mendelssohna, Saint-Saënsa, Schumanna, Piazzolle ... Prisluhniti jim bo mogoče v izvedbi svetovno priznanih domačih in tujih solistov, dirigentov, orkestrov in zasedb. Prišli bodo: Gidon Kremer, Kremerata Baltica, Komorni orkester iz Basla, Münchenski komorni orkester, Natalie Clein, Christian Tetzlaff, Heinz Holliger, Aleksander Melnikov, Mojca Erdmann ... Ob tem bodo gostili tudi že uveljavljene in obetavne domače izvajalce - od Orkestra Slovenske filharmonije do ansambla Dissonance, od mladega baritonista Jake Mihelača, ki si kot solist v Berlinski operi uspešno utira pot na svetovne operne odre, in violinistke Lane Trotovšek, ki ji je preboj že uspel, do Godalnega kvarteta Tartini, ki je na koncertnih odrih prisoten že štiri desetletja. Med vrhunci koncertnih sporedov velja izpostaviti Koncert v d-molu, BWV 1052 Johanna Sebastiana Bacha v izvedbi Gidona Kremerja in Kremerate Baltice ter priljubljeno Desjatnikovo priredbo Piazzollovih Štirih letnih časov v Buenos Airesu. Skladba, ki je nastala po naročilu Gidona Kremerja, je postala eden zaščitnih znakov te ugledne zasedbe. V izvedbi Christiana Tetzlaffa, še enega izjemnega violinista s svetovnim ugledom, bomo slišali Poliptih za violino in dva majhna godalna orkestra enega najvidnejših švicarskih skladateljev Franka Martina. Violončelistka Natalie Clein prihaja s priljubljenim Koncertom za violončelo in orkester št. 1 v a-molu, op. 33 Camilla Saint-Saënsa, v izvedbi enega najbolj cenjenih orkestrov na svetu, Komornega orkestra iz Basla, pa bomo pod taktirko še enega eminentnega gosta, dirigenta Heinza Holligerja slišali Simfonijo št. 2 v C-duru, op. 61 Roberta Schumanna. Solist na tem koncertu bo pianist Aleksander Melnikov, ki mu bomo lahko prisluhnili v dveh Schumannovih skladbah. Od slovenskih vrhuncev omenimo Pet ljudskih pesmi za glas in orkester Uroša Kreka v izvedbi Orkestra Slovenske filharmonije in baritonista Jake Mihelača ter Koncert za violino in godalni kvartet v d-molu, op. 6 Huga Wolfa v izvedbi Lane Trotovšek in ansambla Dissonance.

Alexander Gadžijev bo nastopil na Festivalu Maribor.
Osbeni arhiv

Festival Maribor bo letos med 15. in 24. septembrom. Ob Simonu Trpčeskem, Niki Gorič in Transilvanijski filharmoniji z dirigentom Gabrielom Bebeceleo bo nastopil tudi ta hip po vsem svetu zaželeni slovenski pianist Alexander Gadžijev.

Mladinski cikel

Vključuje tri abonmajske rede: Pizzicato in Crescendo, ki sta namenjena otrokom prve in druge triade osnovne šole, ter red Furioso, ki kulturno izobražuje mladino tretje triade osnovne šole in srednješolce, je predstavila producentka Tina Vihar. Mladim poslušalcem nova koncertna sezona prinaša koncertna doživetja, ki bodo z žanrsko pestrostjo in različnimi izvedbenimi pristopi nagovarjala najširši krog mladih poslušalcev - od tistih, ki že imajo klasičnoglasbeno izkušnjo, do tistih, ki se s to glasbo srečujejo prvič. Postregla je s podatkom, da so v tridesetih letih, odkar deluje Narodni dom Maribor, na koncertih, namenjenih mladini, našteli 197.927 obiskovalcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta