Nove poti in nagrade za mariborske lutke

P. V.
02.06.2022 14:51

Ekipa Lutkovnega gledališča Maribor je to pomlad s svojimi predstavami ves čas na poti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miha Bezeljak v uprizoritvi Ostržka 
Boštjan Lah

Tako razgibanega in uspešnega obdobja na mednarodnem področju ekipa v skoraj petdesetletni zgodovini ne pomni, sporočajo iz Lutkovnega gledališča Maribor (LGM).

Ostržek v italijanščini, španščini, angleščini in slovenščini

Miha Bezeljak je predstavo Ostržek maja na velikem festivalu v španski Leidi kar petkrat odigral v španščini. Zatem je v Bruslju, poleg izvedb v angleščini, za tamkajšnje otroke izvedel predstavo v slovenščini. Predtem se je mudil v italijanski Veroni in avstrijskem Welsu. Vabila na različna gostovanja so odgovor na navdušenje, ki ga je predstava požela jeseni, v francoskem Charleville-Mézièresu, največjem lutkovnem festivalu na svetu.

Ferdo, veliki ptič leti po nagrade

Pred dvema tednoma je Vesna Vončina prejela nagrado za igro v predstavi Ferdo, veliki ptič, na mednarodnem festivalu Zlata iskra v Kragujevcu v Srbiji. Prejšnji teden je predstava na mednarodnem festivalu InPuT v Karlovcu prejela dve nagradi: nagrado za najboljšo kostumografijo sta prejeli Andreja Peklar in Mojca Bernjak, Vesna Vončina pa je prejela posebno nagrado žirije za telesno transformacijo lika.

Igralka je, tako kot na marčevskem gostovanju v Avstriji, predstavo izvedla v lokalnem jeziku in tudi z jezikovno brezhibnostjo navdušila občinstvo.

Na modni pisti cesar in plebs, ob pisti pa cesarjeva tkalca Uroš Kaurin in Tilen Kožamelj 
Boštjan Lah

Cesarjeva nova oblačila v dveh prestolnicah kulture

Predstava Cesarjeva nova oblačila je nastala v koprodukciji mariborskega in lutkovnega gledališča z Reke; je odličen primer zelo žive predstave, ki ima dve enakovredni domovanji, dve jezikovni izvedbi in lepo število ponovitev. Maja je gostovala v Novem Sadu, ki je evropska prestolnica kulture, in ravnokar tudi v Kaunasu v Litvi, mestu, ki je prav tako aktualna prestolnica kulture.

Ni še konec bogatega obdobja gostovanj. Ostržek junija potuje v poljsko Lomžo, švicarski Baden in italijanski Milano. Direktorica in umetniška vodja Lutkovnega gledališča Maribor Katarina Klančnik Kocutar, ki je tudi funkcionarka najstarejše mednarodne gledališke organizacije Unima, pa potuje še na druge festivale, kjer predstavlja slovensko in mariborsko lutkovno gledališče. Po vrnitvi z Majorke je zdaj pred njo pot v češki Plzen. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta