(O KNJIGI) Če ne odideš, se ne moreš vrniti

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
14.02.2022 05:45

Biblija greha Renata Volkerja Reneja je nastala v treh mesecih. Ker piše intenzivno, kot živi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Biblija greha je (tudi) obdukcija ljubezni.
Založba Ara

Renato Volker Rene je stand up komik, performer s sporočili s protestov, pisec besedil, raper in - pisatelj. Prvo knjigo, ki obsega 480 strani, je napisal v treh mesecih, ker sem mu po preživeti hudi bolezni mudi živeti in ker zgodbe silijo iz njega. Okvir je sarajevski dnevnik, kjer išče in najde gejevske partnerje, vendar iz njega izstopi z opisi razmer na območju bivše skupne države, z razstavljanjem in sestavljanjem (svojega) življenja, smešnih in tragičnih dogodkov. Knjiga je posebna tudi zato, ker je med ljudi prišla, še preden je bila dokončana, avtor je na facebooku objavljal odlomke in tako uspešno zbiral prednaročila.

Renato Volker
Osebni arhiv

Renato Volker Rene je knjigo pisal v koronskem času, "v katerem vsem manjka sonca". Od 5. marca do 1. aprila lani je med bivanjem v Sarajevu pisal dnevnik, v predmestju je najel stanovanje, za kurjavo si je sam pripravljal drva. Šel je od doma, ker je (njegovo) življenje beg. "Beg tudi od družine, v katero smo rojeni, k potencialni družini, ki bo, v to smo prepričani, boljša, popolna. Nekdo pride s kolesom, te naloži na štango in gresta. Če je to kolo dvosed, toliko bolje." Če ne odideš, se ne moreš vrniti. Piše brez strahu in sramu, "ker je strah samouničenje in nas sram paralizira". Tako zavrnemo tudi dobro, ki zmerom tudi je.

Piše o stikih, o grehih, ki se med isto- in raznospolnimi partnerji ne razlikujejo. Privrejo zgodbe o tistem, kar je bilo prej, o starših, ženi, otrocih. Ni bil sin, kakršnega si je oče želel, in njegov oče ni bil takšen, kot bi si ga on zaslužil. Mater spodbuja, naj se ne ustavi, preda, ampak živi. Bivša žena mu pomaga, sprejela ga je takšnega, kot je, ob njej se je znebil krivde. "Pisanje ni pranje umazanega perila. Je iskrena analiza nekega odnosa. Je obdukcija ljubezni," povzame vsebino.

Slog pisanja je sproščen, jezik tudi, ljubezenska zgodba ima tako in tako vedno lep konec, ne glede na to, ali ostaneta skupaj ali ne. So opisi ljubljenja, a se ustavi s pojasnilom, da naj tisti, ki iščejo umazanijo, packarije in tračanje, njegovo knjigo odložijo in izberejo kaj drugega. "Predlagam Prevzetnost in pristranost. Ponos in predsodki nimajo v mojem življenju več kaj iskati. Moja ljubezen jih ne priznava. Ne priznavam tega sodišča, bi rekel Stari."

Biblija greha je izšla pri založbi Ara, je prvi del trilogije, sledili ji bodo še zagrebški in beograjski spomini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta